Власотинце: Обележен Међународни дан људских права

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Десети децембар, Међународни дан људских права, данас се обележава у целом свету. Заједничку акцију данас су у центру града организовали: СОС телефон за жене и децу жртве насиља, Друштво за едукацију Рома и СА Е Рома из Шишаве. Тачно у подне у центру града грађанима су подељене брошуре о заштити људских права, спречавању насиља над женама, Европском дану борбе против трговине људима и 16 дана активизма против насиља над женама.
Пролазницима су подељене и поруке са људским правима које су симболично окачене на новогодишњу јелку, а касније ће бити прослеђене надлежним институцијама. Светлана Шарић, координаторка СОС телефона, подсетила је да се Међународни дан људских права обележава од 1950. године, а 10. децембар је изабран као посећање на датум када је потписана Универзална декларација о људским правима 1948. године. Реч је о документу у коме су први пут на свеобухватан начин дефинисани заједнички стандарди људских права које треба да постигну сви народи света.
Акцију удружења из Власотинца подржала је Мрежа жена против насиља – регион Југ, која обухвата четири организације са југа Србије из Јабланичког, Нишавског и Пиротског округа. „Нашу мрежу чине организације: Жене за мир из Лесковца, СОС телефон за жене и децу жртве насиља из Власотинца, Центар за девојке из Ниша и Независни женски центар из Димитровграда. Ово није први пут да подржавамо акције у Власотинцу, а то ћемо чинити и убудуће “, истакла је Љиљана Нешић, координаторка мреже.
Млади активисти завршили су данашњу активност симболичним пуштањем балона у центру Власотинца – преносилист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor