Отворена изложба „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Народном музеју у Лесковцу отворена је изложбе „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“ са којом Етнографски музеј у Београд гостује у Лесковцу. Овом поставком кустоси Маја Марјановић и Јелена Туцаковић подсећају на колекционарски подвиг ентузијасте чије се истраживање и прикупљене грађе делом односило и на етнографско наслеђе наше области. „Сакупљајући предмете Црниловић је трагао за репрезентативним примерцима народног стваралаштва. По формалном образовању сликар, а по животном опредељењу самоуки етнолог, трагао је за лепотом предмета, али с тежњом истицања културних одлика“, каже Маја Марјановић, кустос изложбе.

У Етнографској спомен-збирци Христифора Црниловића, која је 1963. године поверена Етнографском музеју, а чува се у Манаковој кући, налази се 179 предмета прикупљених у Лесковцу, Власотинцу и околним селима. Својим радом, Црниловић је допринео очувању културног наслеђа, сакупио мноштво грађе за даља истраживања и сачувао значајне податке који су комплементарни подацима из збирки музеја у Лесковцу, Нишу, Врању и Пироту.

Изложбу је отворила етнолог Слађана Рајковић која је нагласила да је Христифор Црниловић, по рођењу Власотинчанин, по образовању сликар, а по вокацији етнолог највећи део своје збирке прикупио између два светска рата. „Сакупљао је предмете који сведоче о обичајима и људима с краја 19. и почетка 20. века. Збирка броји преко 2600 предмата велике културне вредности, 1617 негатив-плоча предмета из ове збирке и објаката снимљених на тзерену, око 23.000 страница рукописне грађе и више од 700 историјско-етнографских књига.“

Извор: ЈУГпресс

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: