Лесковачки културни центар: Откривена спомен-плоча у част породице Влајчић

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У холу Лесковачког културног центра данас је откривена спомен-плоча у част породице Влајчић. Влајчићи су некадашњи индустријалци, пионири хемијске индустрије, чији је рад обележио Златно доба Лесковца. Плоча је постављена у ЛКЦ-у имајући у виду да је та зграда некада припадала овој породици.

Откривању плоче присуствовали су потомци ове породице, а у име свих обратио се Слободан Влајчић, син Видоја Влајчића, унук Тодора и праунук Јована Влајчића. „Захваљујем се на пруженој могућности да се подсетимо шта су све наши преци чинили. Иако не живимо у граду на Ветерници, они су нам уградили љубав према њему“, рекао је Слободан Влајчић и говорио о историјату породице Влајчић.

Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, данас је казала: „Идеја која се родила пре неколико година данас добија епилог. Завршавамо са једном лепом причом о породици Влајчић и ја им се данас захваљујем на донацији коју су нам дали, а то је апарат за дигиталну штампу. Спомен-плоча је мали знак захвалности и знак подсећања Лесковчанима да су Влајчићи саградили ову зграду између два светска рата.“

Откривању плоче присуствовао је и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић. „Златно доба Лесковца је период који Лесковчани махом добро познају и сећају га се као значајног периода нашег малог, а опет тако великог града. Тада је Лесковац био привредни, трговачки и културни центар и један од градова са најдинамичнијим развојем у тадашњој Европи. Једна од породица, чији је рад обележио доба Српског Манчестера, је породица Влајчић. Уцртавши велики траг у хемијску индустрију Лесковца у то време, Јован Влајчић и синови подижу фабрику у згради где се тренутно налазимо. Некадашња „Калодерма“, данас је седиште културе у нашем граду, дом Лесковачком културном центру, институцији надалеко чувеној по свом квалитету. Иако Влајчићи више не живе у Лесковцу, њихово име ће заувек остати уклесано у историји нашег града. Као што ћемо у овој згради и ми стварати историју за будућа покољења. Ова плоча, која се данас открива, је знак пажње и посвета овој породици индустријалаца“, рекао је градоначелник данас у Лесковачком културном центру – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: