In memoriam: Ненад Кражић, истакнути лесковачки књижевник, сликар и дугогодишњи културни радник

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Истакнути лесковачки књижвник, сликар и дугогодишњи културни радник Ненад Кражић преминуо је данас у 79. години живота.

У угледној лесковачкој занатској породици рођен је 1941. године. Основну и средњу школу завршио је у Лесковцу, а Академију за позориште, филм, радио телевизију у Београду. Десет година је радио као професор уметничких предмета усредњим школама у Лесковцу и Лебану, да би радни век наставио као директор Дома културе младих и лесковачког Биоскопа и као председник Културно-просветне заједнице Лесковца.

Био је талентовани писац и сликар. Објавио је неколико књига прича и драма из лесковачког живота, које су са успехом игране, претежно на аматерским сценама. Његова „Зорка Мантина“ имала је на стотине извођења широм земеље. Такође је запамћен као даровит сликар на чијим платнима су доминирали урбани мотиви његовог родног града.

Добитник је значајних прознања, како за уметничка остварења, тако и за друштвени ангажман. Поменимо само Октобарску нагрду Лесковца, Новембарску награду Лебана, Златни значку Културно-просвезне заеднице Србије и др.

Ненеад Кражић биће сахрањен у суботу, 4. јануара у 12 часова, на Шпитаљском грубљу у Лесковцу.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor