Vladimir Mandić, novinar, lični stav: Kad penzioneri plaćaju taksiste!

Loading

U listu „Danas“14. januara 2020. objavljen je komentar poznatog novinara i dugogodišnjeg urednika Vladimira Mandića: „Kad penzioneri plaćaju takstiste! Komentar prenosimo u celini!”

Vladimir Mandić: Kad penzioneri plaćaju taksiste!

Ovih dana N. N. taksista će dobiti na poklon od ove vlasti 8.000 evra.Tačno toliko mi je ova vlast, smanjenjem penzije, uzela za četiri godine.
Ovih dana hiljade starih je saznalo da je ova vlast smanjenjem njihovih minimalnih penzija između 25.000 i 30.000 dinara skupila milione evra i poklonila ih profesionalnim košarkaškim i fudbalskim klubovima da bi isplatili svojim igračima plate merene hiljadama evra.
Ovih dana penzioneri su saznali da je njihovim novcem, uzetim lex specialisom, ostalo u budžetu toliko da je ova vlast mogla desetinama miliona evra da pomogne nacionalnom prevozniku, a time i arapskom biznismenu, da ne bude u minusu i da ipak u Emirate odnese koju „crkavicu“.
Ovih dana, ljudi koji su teškom mukom stekli penziju, čuli su da je ova vlast milione evra uzetim od njih da bi se država navodno spasla bankrota dala vlasniku „Jovanjice“ i tako podstakla proizvodnju.
Ovih dana i guvernerka NBS je dobila svetsko priznanje za „čuvanje“ državne kase iako nije ličnim primerom doprinela finansijskoj stabilizaciji države.
Ona je te 2014. godine, kada je donet zakon o privremenom smanjenju plata i penzija, mesečno zarađivala oko 570.000 dinara.
Onda joj je zakonom plata smanjena za deset odsto, tako da joj je za život ostalo samo 513.000 dinara.
No, Jorgovanka Tabaković se nije žalila Ustavnom sudu samo zato što su joj donošenjem gore spomenutog zakona primanja povećana za 57.000 dinara.
Kako?
Tako što su poslanici na toj istoj sednici ukinuli zakon o „solidarnom porezu“, po kome je od onih 570.000 izdvajala u poreznicima 114.000 dinara.
Tako je ova vlast povećala plate svim javnim funkcionerima, koji su zarađivali više od 100.000 dinara, a činovnicima smanjila plate za deset posto.
Ovih dana je za novu predsednicu Ustavnog suda izabrana Snežana Marković.
Njena prethodnica imala je platu od oko 360.000, a sudije od 200.000 pa naviše. I oni su se zakonom o smanjenju plata i istovremenim ukidanjem „solidarnog poreza“ „ogrebali“ od para uzetim penzionerima.
Zato i nisu utvrđivali istinitost tvrdnje da „solidarni porez“ nema efekta u punjenju budžeta.
Ovih dana penzionerima ostaje samo nada da će Snežana Marković i njene kolege ipak smoći snage i hrabrosti da stanu na put ovom licemerju bez granica i donesu odluku da se iz viška u budžetu vrate nepravedno uzete pare penzionerima i kažu da starima nije dovoljno samo licemerno pismo zahvalnosti koje su dobili od Aleksandra Vučića.
Autor je novinar u penziji

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: