Lazar Milić, iz Dadinca, potporučnik Vojske Srbije, pobednik za Časni krst na gradskom jezeru

Loading

VLASOTINCE – Lazar Milić (23) iz Dadinca, potporučnik Vojske Srbije, ovogodišnji je pobednik plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu. On je imao čast da mu Bogojavljensku ikonu preda lično episkop niški gospodin Arsenije. Pobedu je posvetio svom dedi.
-Moj deda umro je na današnji dan pre sedam godina i ovu pobedu posvećujem njemu, rekao je Lazar Milić.
On je, kako je rekao, treći put plivao za Časni krst, a prvi put pobedio. Inače, pobedio je i letos, na plivanju za vinsko burence, u okviru Vinskog bala.


U Vlasotincu se danas plivalo za krst 14. put na Bogojavljanje, a plivače je blagosiljao episkop niški gospodin Arsenije, koji je istakao značaj Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanja Oca, Sina i Svetog Duha u vidu goluba. „Od tada počinje njegova spasiteljska misija u svetu“,  naglasio je vladika Arsenije.
U Vlasini, čija je temperatura iznosila -2 stepena, plivala su 62 učesnika, od kojih su dve bile dame. Pripadnici žardarmerije uklanjali su led sa reke, omogućavajući plivačima da stignu do krsta. U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske Srba Takić, koji je rekao da, trudeći se da sami budemo bolji, činimo i ovu manifestaciju boljom.


Pobednik je dobio ikonu Svetog Jovana, dar Udruženja poštovalaca Svete Gore i zlatnik – dar zlatare Janković iz Novog Sada. Organizatori Bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske i Turistička organizacija, pokrovitelj je opština Vlasotince, a brojni sponzori i ove godine podržali su ovu tradicionalnu manifestaciju. Na obalama gradskoh jezera okupilo se oko 3000 posetilaca.
Prateća manifestacija plivanja za Časni krst i ove godine bila je Pihtijada. Od 17 učesnika, žiri je ocenio da je najbolje pohtije pripremila Ljiljana Lepojević, drugo mesto osvojila je Anđela Stefanović, a treće je pripalo Nadici Filipović. Kao najlepše dekorisane žiri je ocenio pihtije Nataše Marković. Dar u vidu posuđa nagrađenima je obezbedila Turistička organizacija opštine Vlasotince – prenosi agencija Publika.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor