Vlasotince – Pihtijada: Pobedila Ljiljana Lepojević

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Поред Богојављењског пливања за Часни крст које је организовано у оквиру прославе Богојављења као једног од петнаест највећих хришћанских празника, и ове године је одржана Пихтијада. Ово традиционално такмичење власотиначких домаћица организовано је у Спортско-рекреативном центру “Власина”. У припремању овог старог јела које се у нашим крајевима кувало током зиме учествовало је шеснаест жена. Победница Пихтијаде је Љиљана Лепојевић, друго место припало је Анђели Стефановић, док је треће место заузела Надица Филиповић. Награду за најбољи декорацију добила је Наташа Марковић.
„Ово није моје прво учешће на Пихтијади. Учествујем на овом такмичењу, јер волим пихтије и веома радо их припремам. То радим са пуно љубави, уживања и стрпљења. Као и сваке године, пихтије сам и сада спремала два дана од свињског и јунећег меса. Кувам их онако како их је спремала моја мајка Зорка, а по истом рецепту их спремају моје ћерке Сунчица Дојчиновић и Слађана Биxић. Морам признати да су ме оне чак надмашиле у припремању пихтија. Лепо је што се и младе домаћице интересују за ово старинско јело и често траже рецепт”, каже седамдесетдвогодишња Љиљана Лепојевић, која је пензију стекла као куварица у ђачкој кухињи у Крушевици.


Поред више награда за најбоље припремљене пихтије протеклих година, Љиљана је на Винском балу као учесница етно кухиње освојила прве награде за виноградарски ђувеч, питу и слана пецива.
Такмичарке је оцењивао жири кога су чинили Лука Стефановић, Светислав Стојиљковић и Властимир Анђелковић, док је контролор такмичења био Александар Стаменковић.
Пихтијаду је ове године организовала Туристичка организација општине Власотинце, а подршку је пружило удружење Лоза, које је покренуло манифестацију. „Наше удружење је од почетка подржало обнављање Бојављењског пливања у Власотинцу за шта велику захвалност дугујемо Срби Јанковићу. Драго ми је што смо обележавање овог великог православног празника, током кога показујемо саборност и јединство у вери уврстили и Пихтијаду јер се пихтије у нашем крају традиционално спремају на Крстовдан, уочи Богојављења”, рекла је Мирјана Ишљамовић, чланица удружења “Лоза”, која је у организацији ове манифестације учествовала од првог дана – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: