Leskovac: OŠ „Vasa Pelagić“ – završena rekonstrukcija, vrednost ulaganja 218.000 evra

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Од данас ће ученици и запослени у Основној школи „Васа Пелагић“ радити у пријатнијем, комфорнијем и модернијем амбијенту, јер је реконструкција ове образовно-васпитне установе, која укључује реновирање фасаде, крова, замену олука и громобранске конструкције и набавку опреме, завршена. Овај пројекат, вредан око 218.000 евра, реализован је уз финансијску помоћ Европске уније, која је преко ЕУ ПРО програма обезбедила 150.000 евра, а остатак издвојен је из буџета града. Поред тога, град је финансирао санацију једног тоалета износом од 1,3 милиона динара, а остали тоалети ће у најскоријој будућности бити реконструисани.

Овим поводом, у присуству наставника и ученика ОШ „Васа Пелагић“, одржана је прес конференција на којој се присутнима обратио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић који се захвалио представницима ЕУ ПРО јер су препознали важност обнављања школа.

„Поред школе „Васа Пелагић“, желим да вас да подсетим да смо уз помоћ ЕУ ПРО програма енергетски санирали и школу „Трајко Стаменковић“, где смо заједно уложили 105.000 евра.

Задовољан сам чињеницом што смо великим залагањем успели да са преко 240 милиона динара издвојили за енергетску санацију основних и средњих школа. Поред те суме, значајна средства издвојена су за сређивање учионица, тоалета, фискултурних сала, терена, школских дворишта, постављане ограде. Укратко, за све што нашим ученицима омогућава да раде квалитетније и уче боље, да им боравак буде пријатнији у школским клупама“, рекао је градоначелник Горан Цветановић.

Градоначелник Цветановић је нагласио да ће се у наредном периоду планира реконструкција и две велике школе: Школе за текстил и дизајн и Трговинско-угоститељске школе.

Александар Јанковић-Цинцар, директор ове васпитно образовне установе том прилиом истакао је следеће: „Желим да истакнем вишеструки значај овог пројекта санације енергетске ефикасности наше школе. С једне стране је битан естетски изглед, с друге стране сама чињеница да овај пројекат омогућује уштеду различитих типова енергије, а да истовремено буде обезбеђен један топлији амбијент за наше ученике и запослене током њиховог боравка и рада у школи. Трећи значајан ефекат овог пројекат јесте и едукативан, имајући у виду да је сада наш задатак да указујемо стално на значај енергетске ефикасности и да истовремено подстичемо њихов осећај да дају свој допринос за уштету различитих типова енергије.“

Директор Јанковић је након тога поделио захвалнице градоначелнику Цветановићу, представницима ЕУ ПРО програма, као и Одељењу за друштвене делатности.

Менаџер сектора за инфраструктуру ЕУ ПРО програма канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге Драгана Новаковић казала је: „Ђаци и наставници ове школе ће сада имати значајно боље услове за учење и за рад, а то је управо циљ пројеката које спроводи ЕУ ПРО – бољи квалитет живота и услова становништва. Радови који су обухватили реновирање фасаде и крова допринеће енергетској ефикасности овог објекта и подићи ће енергетски разред овог објекта из класе енергетског разреда Г у енергетски разред Д. Пројекат се бави и подизањем капацитета и знања људи зашто је важна енергетска ефикасност и зашто је важно рационално трошити енергенте.“

С тим у вези, данас је одржана радионица о обољшању енергетске ефикасности за све упосленике школе, за чију реализацију ЕУ ПРО је ангажовао професора Александра Јањића са Електронског факултета у Нишу – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: