Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“: U manjim mestima deca se češće seksualno zlostavljaju

Loading

Iako se to dešava bukvalno svugde, ipak se u nekim mestima naše zemlje deca češće seksualno zlostavljaju. Moramo znati gde se to najčešće događa , zašto je to tako. U ovoj borbi, znanje je moć. Osnažimo žrtve, prijavljujmo zlostavljače, edukujmo ljude i u malim sredinama –  objavio je na svom FB Igor Jurić, izuzetno aktivni učesnik brojnih debata i borac za prava dece.

P.S.

VLASOTINCE – Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ je kroz edukativno predavanje, u Galeriji Kulturnog centra u Vlasotincu, ukazao šta je potrebno uraditi kako bi se povećala bezbednost svih, pre svega dece. U eri interneta veoma je lako manipulisati decom i ona postaju žrtve, pa i žrtve ucene, rekao je Jurić  na predavanju „Ukradena bezbednost“, koje je prezentovao kroz dokumentarne filmove o slučajevima iz stvarnog života u našoj zemlji. On je napomenuo da se u poslednje vreme na internetu pojavio novi vid zlostavljanja, samozlostavljanje, podsetivši i na trgovinu ljudima koja je globalni problem.
Igor Jurić je naglasio da je obaveza roditelja da nađu vreme i razgovaraju sa svojom decom, da o zlostavljanju ne treba ćutati, da je neophodno upoznati ih sa načinom kako se što bolje zaštititi na internetu, pre svega na društvenim mrežama, napomenuvši da se za pomoć uvek mogu obratiti Fondaciji „Tijana Jurić“, Net patroli i sličnim organizacijama.

U Vlasotincu, inače, jedna od aktivnosti kojom je obeležena upravo „Noć muzeja“ je pomenuto predavanje na temu „Ukradena bezbednost“. Pre Juririćevog izlaganja prisutni su mogli da vide dokumentarni film pod nazivom „Čuvajmo se-čuvajte nas“. Reč je o dokumentarcu koji su uradili učenici OŠ „8. oktobar“. Naime, na inicijativu profesorke srpskog jezika i književnosti Jelene Đokić, uz konsultaciju psihologa škole Snežane Prokopijević, sastavljen je set pitanja koja se tiču bezbednosti dece, a koja su realizovana u pomenutom dokumentarcu. U filmu su učestvovali učenici sedmog razreda Elena Janković, Petar Veljković, Una Stanković, Jovana Cvetković, Miljana Đokić, Tamara Mitrović, Iva Stanković, Miloš Dimitrijević i učenici osmog razreda Nikolina Stevanović, Marija Glišić, Katarina Anđelković, Boris Stojanović i Anastasija Tasić. Oni su iskreno odgovarali na postavljena pitanja i podsetili odrasle da je njihova bezbednost upravo odgovornost odraslih. Pojedini odgovori navode na razmišljanje da li roditelji dovoljno kvalitetno provode vreme sa svojom decom. Inače, u izradi filma „Čuvajmo se-čuvajte nas“ učestvovale su i Silvija Kocić i Jelena Išljamović.

Napomena:

(Sa predavanja koje je organizovano lane u Vlasotincu)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor