In memoriam: Predrag Stajić

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Након дуге и тешке болести у Лесковцу је 22.  јануара  2020. године преминуо Предраг Стајић, један од оснивача Задужбине „Николај Тимченко” и њен дугогодишњи секретар.
Предраг Стајић, политиколог по образовању, био је дугогодишњи уредник културног програма Лесковачког културног центра, члан редакције часописа Наше стварање, иницијатор формирања Задужбине „Николај Тимченко”, њен покретач и најпреданији посленик. На месту директора Дома културе „Жика Илић Жути”, институције која је прерасла у Лесковачки културни центар, Предраг Стајић био је 2002. и 2003. године.
Од оснивања Задужбине, Предраг Стајић радио је на обради и систематизацији рукописне и часописне заоставштине Николаја Тимченка и на промоцији његовог дела и доприноса српској науци и култури. Године 2007. пре свега његовим заузимањем формиран је Легат „Николај Тимченко”,  библиотека у лесковачкој Народној библиотеци „Радоје Домановић”.  Предраг Стајић приредио је књигу Николаја Тимченка Књижевна баштина Лесковца. Године 2019. објавио је Летопис Задужбине „Николај Тимченко”, књигу којом је симболично затворио и описао један временски круг око имена Николаја Тимченка, његовог дела и афирмације његовог стваралаштва, круг у чијем је средишту био сам Предраг Стајић.
Одласком Предрага Стајића Задужбина „Николај Тимченко” изгубила је драгог пријатеља, човека отвореног срца, широких интересовања и велике културе, остала је без снаге и полета са каквима је управо Пецко приступао сваком послу –  срчано, из душе, посвећено, с љубављу и преданошћу. Његове људске врлине остаће у трајном сећању свих који су имали привилегију да са њим сарађују.
У име Задужбине „Николај Тимченко”, њених сарадника и пријатеља, члановима породице Предрага Стајића изражавамо дубоко саучешће због ненадокнадивог губитка. Нека му је вечна слава.

Јован Пејчић
Биљана Мичић
Владимир Мичић
Марко Недић
Драган Жунић
Миливој Ненин
Срђан Марковић
Душан Јањић
Драгана Бедов
Наталија Лудошки
Тихомир Нешић
Сунчица Денић
Мирослав Цера Михаиловић
Тихомир Петровић
Јадранка Јовић
Зоран Станковић

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: