Šampioni bezgotovinskog plaćanja: Priboj pobednik, Crna Тrava na drugom mestu

Loading

БЕОГРАД, 23. јануар 2020. – Општина Прибој освојила је прво место на такмичењу “Шампиони безготовинског плаћања” и заједно са својим грађанима, који су картицама плаћали таксе, накнаде и порезе на шалтерима општинске управе, добила дечије игралиште у вредности од 20.000 евра, саопштено је на свечаном проглашењу победника, у згради Народне скупштине.

У такмичењу организованом под слоганом „Плати картицом и победи“ учествовало је 60 локалних самоуправа и током шест месеци њихови грађани безготовински су платили 13.500 такси, накнада и пореза у износу већем од 20 милиона динара. Тиме су себи уштедели и до 500 дана одлазака на шалтере банака и пошта како би донели уплатнице као доказ о уплати намета.

????????????????????????????????????

Такмичење “Шампиони безготовинског плаћања” организовала је Kанцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa.  Друго и треће место освојили су  Црна Трава и Ириг, а иза њих су се нашли Сомбор, Врање, Панчево, Шабац, Нови Сад, Жабаљ и Лесковац. Пет првопласираних заслужили су израду интернет презентације „У служби грађана“, у складу са  стандардима веб сајта Владе Србије.

– Веома је значајно што су током такмичења и остале локалне самоуправе уочиле значај услуге плаћања путем ПОС терминала на шалтерима, па је већ у више од 100 градова и општина инсталирано око 400 ПОС терминала. Наша очекивања су да до краја априла ове године сви градови и општине имају инсталиране ПОС терминале на шалтерима – изјавио је директор Kанцеларије за ИТ и еУправу Михајло Јовановић, који је, у присуству министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, победницима уручио награде.

Према његовим речима, оснивањем Kанцеларије за ИТ и еУправу, у мандату Владе премијерке Ане Брнабић, први пут је омогућено електронско плаћање административних такси, накнада и пореза на Порталу еУправе (euprava.gov.rs), Порталу локалних пореских администрација (lpa.gov.rs) и Порталу Министарства правде (rnk.sipres.sud.rs) и обезбеђена је инфраструктура у виду ПОС терминала за све шалтере општинских и градских управа, Управу саобраћане полиције и шалтере катастра широм Србије.

Горан Kовачевић, потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а и директор компаније Gomex истиче да је циљ Националног програма за сузбијање сиве економије, да до краја 2019. ПОС терминали буду постављени у најмање 40% локалних самоуправа, испуњен, али и да предстоји још посла.

– Иако је у Србији на крају прошле године било више од 90.000 ПОС терминала, то је и даље 2,5 пута мање него у ЕУ. Сада је потребно је да исто толико шалтера буде покривено и у државним институцијама. Други важан корак је измена прописа. Kада коначно укинемо обавезу достављања доказа о уплати, познатијег као папирна уплатница, и грађанима ће бити олакшано да своја плаћања према држави чешће обављају електронски – рекао је Kовачевић.

– Ми у Mastercard-у настојимо да укажемо на предности картичних плаћања и пружимо алтернативне методе плаћања нашим корисницима. Поносни смо што је дугогодишња сарадња између Mastercard-а и НАЛЕД-а у претходној години настављена лансирањем и реализацијом пројекта за терминализацију општина у целој Србији, док настављамо да  будемо поуздан партнер за модернизацију локалног тржишта и заједница – рекла је директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ компаније Mastercard, Јелена Ристић.

– Visa је поносна што подржава кампању „Шампиони безготовинског плаћања“, у циљу подизања свести о развоју безготовинског друштва у Србији. Сматрамо да је важно информисати потрошаче и привреду о предностима дигиталног плаћања, будући да доприноси општој добробити и економском расту. На развој безготовинске економије у земљи значајно утичу наши заједнички напори, али и подршка коју добијамо од Владе. Visa је посвећена овом циљу и тежи да потрошачима и привреди олакша процес плаћања кроз партнерства са банкама и употребом нових технологија – рекла је Ана Марковић, менаџерка за развој пословања компаније Visa.

Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност, а за државу транспарентније финансијске токове, ефикасније убирање пореза и бржи економски развој. Процене су да се, због готовинског плаћања без икакве евиденције и фискалних рачуна, годишње губи око 15% буџета, или 120 милијарди динара. Kада би сви плаћали онлајн или картицом, сав тај новац би уместо у сиве токове био уложен у квалитетнију инфраструктуру, образовање, здравство, социјална давања, пензије.

 

Ружић: Сви послови са управом да буду на једном месту

 

– За успех свих промена које уводимо, да би управа била по мери свих грађана и привреде, клјучна је волја и спремност да се ствари мењају. Данас награђујемо локалне самоуправе које јесу показале највећу спремност да уведу услугу безготовинског плаћања у услужним центрима. Ово је само једна од могућности коју за грађане и привреду уводимо реформом јавне управе. Министарство државне управе и локалне самоуправе наставлја подршку градовима и општинама у увођењу Јединственог управног места, како би грађани доласком на једно место могли да заврше све послове које имају са управом. Ове године први пут у оквиру Фонда за локал, покрећемо и награду за градове и општине који су се истакли као најболји примери добре управе – изјавио је министар Ружић.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: