Stav.life: Biblioteka „Sestre Stojanović“ jedina ustanove kulture u Crnoj Travi

Loading

CRNA TRAVA – Biblioteka „Sestre Stojanović“ jedina je ustanove kulture u opštini Crna Trava. Ima fond od nešto više od 26 hiljada knjiga i svake godine se radi na obnovi građe i obezbeđuje se ona literatura koju čitaoci najviše traže. Ima 200 članova, što se obzirom na mali broj stanovnika u ovoj optšini, smatra velikim uspehom. Biblioteka, u okviru koje rade brojne amaterske sekcije, organizator je svih kulturnih dešavanja u ovoj opštini.

U ovoj Biblioteci učlanjenje je besplatno za decu predškolskog uzrasta, prvake i osobe starije od 65. godina jer im je namera, kako kaže Aleksandra Cvetkovć, direktorka ove ustanove, da razviju kod dece ljubav prema pisanoj reči, a kod starijih da dođu do naslova koji ih zanimaju. Imaju saradnju sa udruženjem „Osmeh“ iz Vlasotinca čije geronto domaćice, u okviru svojih redovnih poseta, korisnicima u Mesnim zajednicama dostavljaju knjige iz ove Biblioteke.

„Ranije je postojala pokretna Biblioteka, jedan mini bus, koji obilazio sva mesta i knjige su se tako uzimala. Tada je Crna Trava imala veći broj stanovnika, sada se organizujemo drugačije“, rekla je Cvetkovićeva.

Amaterske sekcije koje rade u okviru Biblioteka učesnici su svih kulturnih dešavanja kojih ima više u toku godine, Dani borovnice, Dani pečalbara, sabori.

U ovoj biblioteci je 2017. godine formirana elektronska učionica na koju su jako ponosni, jer je koriste kako deca tako i oni stariji, a u toku leta kada je ovde veliki priliv ljudi sa strane i elektronska čitaonica je najživlja, kaže Aleksandra Cvetković, direktorka ove ustanove.

U narednom periodu im je u planu formiranje „Zavičajne sobe“ koja će biti svojevrsni vremeplov. Ovde će se imati potpuni doživljaj davnog vremena, a vršiće se i svojevrsne edukacije iz oblasti starih zanata.

Sami koreni ove ustanove datiraju iz 1804. godine kada je formirana prva Čitaonice, a sama Biblioteka formirana je 1996. godine. Smeštena je u objektu koji je iz 1976. godine i zato je neophodno uložiti u njenu rekonstrukciju. I pored toga što lokalna samouprava ulaže napore da reši ovaj problem to nije dovoljno pa su im potrebna dodatna investiciona ulaganja koja pokušavaju od obezbede iz projektnog finansiranja.

Izvor: Stav.life

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: