Rominfomedia: Kulturno-umetničko društvo “Šefket Ibraimović”, nekad i danas

Loading

LESKOVAC – Bogatu tradiciju Roma Leskovca nekada je prezentovao nadaleko čuveno Kulturno umetničko društvo “Šefket Ibraimović”. Ovo Kulturno umetničko društvo nezvanično je formirano  50-ih godina prošlog veka i funkcionisalo je kao grupa građana sve do 1973. godine kada je i zvanično registrovano. Ovo Udruženje brojalo je preko 100 članova i funkcionisalo je u  kulturno umetničkim sekcijama. Nastupali su širom bivše Jugoslavije i Evrope i osvajali su brojne domaće i međunarodne nagrade na različitim takmičenjima Kulturno umetničkih društava.

Nažalost, ovo Kulturno umetničko društvo ne funkcioniše već čitavu jednu deceniju, jer nema zainteresovanih mladih ljudi koji bi nastavili rad, očuvali bogatukulturnu baštinu Roma iz Leskovca i ono što se decenijama stvaralo.

Kulturno umetničko društvo “Šefket Ibraimović”, zvanično postoji samo na papiru.

U razgovaru sa bivšim članovima KUD“Šefket Ibraimović”, sa setom se sećaju najvećih uspeha i nastupa ovog KUD-a po celoj bivšoj Jugoslaviji i Evropi. Oni su izrazili nadu da će ovo Kulturno umetničko društvo ponovo zaživeti, ali u okviru Doma kulture Roma u Leskovcu.

Direktor Doma Kulture Roma u Leskovcu Srećko Živković  je potvrdio da će dati punu podršku inicijativi da se oživi Kulturno umetničko društvo u okviru Doma kulture Roma, a Aleksandra Stojanović, PR gradonačelnika Leskovca je rekla da je gradu ovakvo jedno kulturno umetničko društvo veoma potrebno i da će grad podržavati ovakve kulturne aktivnosti Roma.

U razgovoru sa našim sagovornicama možemo slobodno da zaključimo da je zadatak na samim Romima, koji se bave  kulturom, da ožive Kulturno umetničko društvo “Šefket Ibraimović”,  kako bi se sačuvala bogata kulturna baština koji Romi Leskovca imaju, a podršku mogu da očekuju od svih bitnih aktera društva u Gradu Leskovcu.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: