Drugi pišu: Stari zanati u Leskovcu – porodična tradicija duga decenijama

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima obišao je јуче zanatlije koje se već generacijama bave mnogim delatnostima i na taj način obezbeđuju egzistenciju. Zanati u Leskovcu žive uprkos mnogim teškoćama, a karakteristika ove grane je u tome što je najčešće reč o porodičnom poslu, kazao je tom prilikom gradonačelnik Goran Cvetanović.

Posetu je započeo obilaskom berbernice ,,Perica“ koja je otvorena još daleke 1936. godine i koja od tada radi u kontinuitetu prelazeći u vlasništvo sa oca na sina. Cvetanović je istakao da je teže očuvati radnju nego je naslediti.

Otac Slavoljub i sin Srđan Dimitrijević u ovom lokalu zapošljavaju 2 radnika i imaju stalne mušterije, ali ono što primećuju je nezainteresovanost mladih za ovaj zanat.

I prilikom obilaska frizerskog salona ,,Bora plus“ koji je takođe porodična firma Cvetanović je dao podršku nastojanju da se stari zanati očuvaju.

Obućarski zanat uprkos nekim tvrdnjama ne izumire, ono što smanjuje posao je uvozna obuća iz Kine, ali i pored tora posla ima, a obezbeđuje ga kvalitet dve renomirane obućarske radnje, a to su ,,Taratumba“ i ,,Žišić“ koje imaju tradiciju čitav vek.

Na kraju je gradonačelnik Goran Cvetanović posetio i Poslastičarsku radnju ,,Minjon“ koja se izdvaja kvalitetom u izradi tradicionalnih i modernih kolača i naglasio da će u narednom periodu češće posećivati zanatske radnje kako bi im dao podršku jer one to svojim vrednim i marljivim radom zaslužuju.

Izvor: TV 4S.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: