Drugi pišu: Tri reforme godine po izvoru Naled-a

Loading

БЕОГРАД, ЛЕСКОВАЦ – Нови електронски систем паушалног опорезивања, укидање пореских пријава у циљу ефикаснијег уписа права својине у катастар и увођење поједностављене процедуре ангажовања сезонских радника, три су Реформе године по избору НАЛЕД-а, за које су додељена специјална тимска признања запосленима у јавној управи заслужним за њихово успешно спровођење.

Признања су уручена на 12. годишњој конференцији о економским реформама, на којој је НАЛЕД представио дванаесто издање Сиве књиге, са 100 препорука министарствима, локалним самоуправама и другим ресорним институцијама за смањење бирократских препрека пословању у Србији. Да је 2019. била реформски успешна показује податак да је реализовано 17 препорука Сиве књиге, што је најбољи резултат у последњих пет година и 40% више у односу на претходно издање.

– Дијалог јавног и приватног сектора, владе и цивилног друштва, и отвореност владе за тај дијалог је једна од кључних ствари за брзи развој који је Србији толико потребан. Суштински је важно да препоруке које се налазе у Сивој књизи пажљиво погледамо, саслушамо проблеме и анализирамо препоруке како их решити – изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић нагласио је да кроз Сиву књигу НАЛЕД идентификује проблеме, даје предлоге решења и уз подршку међународних организација ради заједно са институцијама на спровођењу тих реформи. Од 241 препоруке које су прошле кроз све досадашње Сиве књиге, чак 118 или свака друга, у потпуности је или делимично нашла пут до законодавца. Кључну подршку у спровођењу реформи за бољи пословни амбијент дали су ЕУ делегација, УСАИД, Британски фонд за добру управу и Немачки ГИЗ.

– У Сивој књизи 12 доносимо 27 нових препорука и посебно издвајамо 10 приоритетних за 2020. годину, а међу њима нарочито смањење пореза и доприноса на зараде, унапређење и проширење система фискализације, успостављање јавног регистра непореских намета, проширење обухвата закона за сезонске раднике, развој система еАграр за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава и доделу субвенција, и укидање обавезе доказивања трошкова превоза – рекао је Ђокић.

На конференцији је истакнуто да су највише успеха у решавању препорука претходног издања Сиве књиге имали Министарство финансија и Пореска управа. Током прошле године осмишљен је електронски систем и објективна формула за аутоматско обрачунавање паушалног пореза које уводи предвидивост трошкова за више од 100.000 предузетника. Следећи корак је увођење могућности обједињене уплате пореских обавеза на један уместо четири рачуна.

Прошле године решена је и најстарија препорука Сиве књиге и омогућено електронско издавање пореских уверења, које је сада бесплатно. За ову годину препорука НАЛЕД-а је да исто решење заживи и за уверења која издају локалне пореске администрације. Укидањем пореских пријава заокружена је нова процедура уписа права у катастар непокретности што ће у пракси значити још два шалтера мање за грађане и привреду и уштеде од око 24 милиона евра у наредне четири године. У 2019. заживео је и електронски систем за сезонско запошљавање у пољопривреди – нова процедура омогућила је да већ у првој години број регистрованих сезонаца буде повећан са 3.500 на 26.600. Током 820.000 дана ангажовања за њих су плаћени порези и доприноси у износу од 250 милиона динара, а нови систем користило је 311 послодаваца. Због великог успеха ове реформе, препорука Сиве књиге 12. је да се овај систем прошири и на друге сезонске послове, као што је помоћ у кући.

Међу решеним препорукама истиче се и увођење еАрхивирања. Захваљујући Министарству културе и информисања, Србија је после 120 година добила Закон о архивској грађи који ће привреду ослободити милионских трошкова закупа магацина и чувања документације на папиру и омогућити да је дигитализују и архивирају у електронском облику.

Специјална признања за Реформе године додељена су запосленима у јавној управи који су у сарадњи са НАЛЕД-ом највише урадили за пословни амбијент у 2019. За реформу система паушалног опорезивања признање је припало тиму који су чинили директорка Пореске управе Драгана Марковић, помоћник министра финансија Драган Демировић, Светлана Јовановић (кабинет председнице Владе Србије) и Драган Агатуновић (Пореска управа). Реформу уписа права својине и укидање пореских пријава спровели су Јелена Деретић и Ана Ђилас (Министарство правде), Данка Гарић (РГЗ), Љиљана Петровић (Министарство финансија) и Виолета Нићифоровић (Град Београд). За успех реформе запошљавања сезонских радника у пољопривреди награђен је тим ИТ-еваца који је радио на развоју софтвера и повезивању система: Саша Дулић и Драгослав Глишовић (Пореска управа), Дејан Игњатовић (ЦРОСО) и Милан Ђуретановић (НСЗ). На 12. годишњој конференцији традиционално је додељено и признање за допринос квалитетном извештавању о економским реформама, које је припало главном и одговорном уреднику листа Политика Жарку Ракић.

12.годишњој конференцији о економским реформама присуствовао је градоначелник Лесковца и члан Управног одбора НАЛЕД-а др сци. мед. Горан Цветановић.

Извор текст и фото: naled.rs

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: