Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“: Predstavljen najnoviji broj lista „Pomak“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Народној библиотеци „Десанка Максимовић” представљен је најновији број „Помака“, гласилаУдружења писаца града Лесковца. Поздрављајући госте из Лесковца, Срба Такић, директор Народне библиотеке се подсетио времена када је дружење лесковачких и власотиначких књижевних стваралаца било интензивније и када је „Помак” неколико пута годишње био повод за окупљање две песничке дружине и да је данас овај часопис асоцијација за окупљање и дружење људи које се баве писањем.
Верица Баторевић – Божовић, председница Удружења писаца, говорила је о најновијем 23. броју листа, који је овог пута изашао као четвороброј. Значајно место у новом боју листа дато је Бранку Радичевићу поводом стодеведесетпете годишњице од рођења најпеванијег српског песника. Ту је и прилог о сусрету Миодрага Цветковића са писцима Добрицом Јосићем и Момом Капором у Лесковцу, подесећање на роман “Караван светог Влаха”, Саше Хаxи Танчића, текст историчара проф. др Ивана Бецића на тему да ли је Други светски рат завршен, представљање књиге “Бивши људи”, аутора Светолика Станковића које је урадио новинар и књижевник Данило Коцић, као и текст др Живана Стојковића о културном узлету Пољопривредне школе у Лесковцу средином прошлог века.Поред бројних текстова и представљања књижевних стваралаца, у „Помаку” су и овога пута место нашли лесковачки песници и преводиоци са француског и руског језика, а објављена је поезија на дијалекту.
Своје стихове, преводе и записе синоћ су казивали Јелена Јанковић, Љиљана Јањић, Зоран М. Јовановић, Горица Додеровић, Миодраг Цветковић и Зоран Јовановић Јајински. Спонтано дружење са гостима из Лесковца настављено је након званичне промоције. Колегама по перу из Лесковца придружио се и Љуба Глигоријевић, који је казивао своје преводе Јесењина.
Излажење листа „Помак” покренула је Културно-просветна заједница Лесковца 1996. године, као издавач се потписује Удружење писаца општине Лесковац, а главни и одговорни уредник је Властимир Вељковић, дугогодињи новинарa Танјуга и познати публициста.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: