Nedelja priznanja za grad Leskovac, Gimnaziju i Narodni muzej

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Свечаној сали града Лесковца данас је одржана прес конференција поводом неколико признања које град Лесковац недавно добио, али и знамените институције, Народни музеј Лесковац и Гимназија Лесковац, одликоване Сретењским орденима трећег, односно другог степена.

Наиме, град Лесковац је прошле недеље у часопису FDI intelligence проглашен другим градом у категорији малих градова са највећом трошковном ефикасношћу. Да је Лесковац град са огромним развојним и привредним потенцијалом доказао је и нови БФЦ сертификат који је пре неколико дана по четврти пут додељен граду на Ветерници. О овим значајним признањима говориле су Милица Ристић Цакић, докторанд Економског факултета Универзитета у Нишу и члан Кабинета градоначелника Лесковца, док је је о ресертификату за локалну самоуправу са повољним пословним окружењем говорила Јелена Живковић, шеф Канцеларије за локалним економски развој.

У уводном делу обратио се градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић који је истакао да је претходну недељу у Србији обележио град Лесковац осврнувши се на чињеницу да је мали град на југу Србије заузео тако високу позицију у публикацији чувеног Financial Times, али и значајан помак на мапи привредног потенцијала који је верификован НАЛЕД-овим сертификатом са 96,33% испуњености високо постављених критеријума.

Градоначелник је честитао добитницима Сретењских ордена и додао: „Захваљујући вама, гледајући доделу награда осетио сам велики понос што сам Лесковчанин, први међу једнакима, што сам из Србије и што је Лесковац имао три добитника првих значајних одликовања. Свака награда је резултат вредног рада, квалитет, прија, али је обавезује. Зато наставите са вредним радом и хвала вам што сте пронели позитиван глас о Лесковцу и све нас учинили поноснима што се зовемо Лесковчанима.

О резултатима анализе европских градова у специјалном издању Financial Times-a (FDI Intelligenve) који два пута годишње објављује извештај о инвестивионим могућностима кључних региона и њиховом економском и инвестиционом потенцијалу говорила је Милица Ристић Цакић. Она је објаснила да друго место у категорији малих градова ка нашем граду може привући велики број страних директних инвеститора на основу инфраструкуре, подстицаја и повољних услова за пословање који су граду Лесковцу осигурали овако високо место.

Сертификација градова и општина са повољним пословним окружењем (BFC SEE) je jединствен програм за повољшање квалитета услуга и информација које локалне самоуправе у југоисточној Европи пружају привредницима и потенцијалним инвеститорима.

Јелена Живковић, шеф Канцеларије за локални економски развој, казала је о новој ресертификацији: „Програм сертификације пружа јасне смернице о томе како да креирају добру пословну климу и уведу међународном признате стандарде ефикасне и транспарентне локалне администрације.“

„Град Лесковац је у три наврата био носилац сертификата о повољном пословном окружењу, док је 2019. четврти пут приступио процесу ресертификације чиме је један од апсолутних рекордера у региону када је у питању број учешћа у процесу“, додала је Живковићева и истакла да је град Лесковац остварио максималан резултат (100%) у чак 6 од 10 критеријума и укупно 96,33% испуњености свих критеријума.

Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу рекла је следеће: „Награда коју је музеј сада добио својеврсна је круна рада музеја у досадашњем периоду, али је она истовремено и обавезујућа. Ова награда је, свакако, инспирација да настаавимо да радимо овај посао, који је и тежак и дуготрајан, али и да га радимо са задовољством, јер нам је обавеза да прикупљамо, штитимо, проучавамо и презентујемо културно наслеђе лесковачког краја.“

Директорка Гимназије  Лесковац Драгана Цветановић том приликом казала је: „Поносни смо што је Гимназија у Лесковцу добитник овогодишњег Сретењског ордена другог реда који се на Дан државности указом председника Републике додељује заслужним установама и појединцима. У 140 година дугој историји школе ово је највише признање које је наша гимназија добила. Овај орден нас обавезује да будемо још бољи и успешнији, да наша гиманзија и даље буде расадник талената, добрих и вредних људи.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: