Medveđa: Obeležen Svetski dan civilne zaštite dodelom priznanja

Loading

МЕДВЕЂА – Свечаном седницом Општинског штаба за ванредне ситуације, данас је у Медвеђи обележен Светски дан цивилне заштите, који се иначе обележава 1. марта. Председник општине, уједно и командант штаба отворио је 23.Свечануседницу Штаба и уједно честитао Општинском штабу дан цивилне заштите и поменуо неке битне улоге и значај цивилне заштите.

„Светски дан цивилне заштите установљен је 1. марта 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите. У циљу регулисања заштите људи, материјалних и културних добара од елементарних непогода и других несрећа натериторији општине, Скупштина општине Медвеђа је 15.септембра 2011. године донела Одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите. Њоме је, а на основу Закона о ванредним ситуацијама, прецизно регулисано који су субјекти система заштите и спасавања натериторији општине, организације и функционисање цивилне заштите, образовање Општинског штабаза ВС и оперативнос стручних тимова, постављење повереника и заменика, формирање јединица опште намене, одређивање оспособљених правних лица за заштиту и спасавање, финансирање и друга питања.

На дневном реду нашле су се следеће битније тачке:

  • Усвајање записника са претходне седнице,
  • Извештај о раду Општинског штаба за ванредне ситуације за 2019. године
  • Усвајање плана рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2020. годину, и
  • Додела признања установама и заслуженим појединцима.

Све тачке дневног реда су једногласно усвојене. У извештају из претходне године, осврт је бачен на 2019. годину када није било потребе за увођењем ванредне ситуације, али су биле уведене планске рекстрикције воде у летњем периоду, обзиром да је био суше. Речно корито реке Јабланице је такође санирано и извршено је комплетно чишћење шибља и растиња у дужини од 1,5 км.

План рада штаба за 2020. годину направљен је уз нагласак на превентивно деловање у случају пожара, водоснабдевања, са планом за летње и зимско одржавање путева, као и система за узбуњивање. План је једногласно усвојен, уз жељу да буде што мање кризних ситуација у овој години. Уручена су и признања и захвалнице појединцима и установама који су се истакли у време кризних ситуација.

Додељена су признања Дому здравља – за кућну негу, Полицијској станици Медвеђа, Ватрогасној јединици у Медвеђи и Ивици Ранђеловићу, начелнику Сектора за ванредне ситуације из Лесковца.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor