Crkvena opština Vlasotince: Moleban i litije – solidarnost sa Srbima i SPC u Crnoj Gori

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У организацији Црквене општине Власотинце, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Арсенија, одржан је молебан и литија у знак подршке и солидарноси са Србима и Српској православној цркви у Црној Гори, а након усвајања Закона о слободи вероисповести. Храм Силаска Светог духа био је тесан да прими све вернике који су присуствовали молебану и данашњој литији.

Након одржаног молебана неколко стотина Власотинчана кренуло је у литију од власотиначке цркве кроз неколко градских улица. Литију је предводило власотиначко свештенство. „Бог је дао да се због закона који је обесправио наш православни народ, на улицима нађе пола Црне Горе, дигао се сав народ. Ова побуна у народу је другачија по томе што је оружје народа молитва Господу Богу. Те светиње које се тамо бране су амбасаде божје на земљи, а ко може да каже да светиње нису наше. Ко може да каже да Острог није и наш? Црква и царство божје не познају границе, па ни државне. Кроз литије се боре за своје спасење. Ми смо се скупили да подржимо нашу браћу и да кажемо да те светиње и нама значе колкико и њима“, рекао је присутним верницима свештеник Милош Живић, у краткој беседи, пре почетка литијске шетње.

Док је трајала литија, учесници су певали тропаре Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском, Светом Сави и другим свецима Српске православне цркве.
„Кроз историју се показало да су Влаостинчани били велики родољуби, јер смо се често мукотрпно борили за очување наше вере и српског националног идентитета. Окупили смо се данас да пружимо подршку нашој српској браћи у Црној Гори да истрају у својој борби против Закона, који угрожава не само њихова верска права већ и права на постојање. Мене лично везују јаке духовне везе за Боку Которску, а посебно за Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци код Тивта. Бог ме је удостојио да пре нешто више од две деценије, поведем једну групу власотиначких поклоника на Михољску превлаку, која се међу првим поклонила тек обретеним моштима Светих превлачких новомученика“, казао је Драган Видосављевић, један од учесника литије – преноси лист Власина.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: