Vlasotince: Kod spomen-česme obeležena 103. godišnjica Topličkog ustanka

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Код спомен чесме на месту Трле–Санинска долина на путу Власотинце – Доња Ломница обележена је 103. годишњица стрељања 33 мештана из Шишаве и Доње Ломнице. Њих су стрељали бугарски окупатори 1917. године, а села Шишаву, Доњу Ломницу, Средор и Црну Бару су спалили. Тако је извршена одмазда због ослобађања 400 Срба из власотиначке школе, који су били регрутовани за бугарску војску.
Овом приликом су представници Удружења потомака ратника Србије 1912 -1920. године Власотинца и Основне школе “Браћа Миленковић” из Шишаве положили венце, одали почаст жртвама и обележили 103. годину Топличког устанка.
“Власотинце је, после Прокупља, највеће насеље ослобођено у Топличком устанку. У Шишави је формирана једна комитска чета која је у сарадњи са четницима војводе Јована Радовића вршила напад на бугарске војнике. У једној таквој акцији ослобођено је 400 принудно регрутованих српских младића.У знак одмазде, 1. марта 1917. године бугарски окупатор стрељао је 33 мештана из Шишаве и Доње Ломнице, а села Шишава, Доња Ломница, Средор и Црна Бара су спаљена”, подсетио је Драган Видосављевић, председник Удружења потомака ратника 1912- 1920 године Власотинца.
Томислав Митић, потпуковник у пензији, председник СУБНОР-а Власотинца, подсетио је присутне на значај обележавања битних догађаја из српске историје и очувања традиције.
Топлички устанак је био једини устанак у Великом рату. Иако је угушен после месец дана, овај устанак представља одраз слободарског духа српског народа који је тешко подносио бугаризацију , забрану свог писма и економско исцрпљивање – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: