Kulturni centar Vlasotince: Prva samostalna izložba slika Jovice Nikolića

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У галерији Културног центра Власотинца, на Нешићевом кеју , у четвртак 5. марта, приређена је прва самостална изложба слика власотиначког уметника Јовице Николића. Изложба је организована под називом “И Бог створи Анђела, а Анђел жену, а жена…”. У име организатора , многобројне љубитеље уметности најпре је поздравио директор Културног центра Власотинца Бобан Димитријевић, истичући да се Јовица Николић сликарством бави већ пола века, те да је његов рад власотиначка публика могла да види на скоро свим ликовним салонима које Културни центар организује.
Говорећи о лику и делу Јовице Николића, Жаклина Стефановић је рекла да је овај уметник сликарством почео да се бави још седемдесетих из хобија, током година сликарство је постало његова љубав.
„Читав његов живот је прожет уметничким стваралаштвом. Почео је техником уље на платну и тако слика до данас. Прву слику коју је насликао рађена је у две боје, црна и бела, којима је насликао зиму. У пејзажима које је сликао, са дивљим и узбурканим таласима и бојама, одаје нам свој карактер. Поред природе, сликао је и портрете. Иако самоук сликар, радио је цртеж на споменику код Сарајевског моста у Грделици и портет мајке и детета који се појављује у филму Миротворац. Његова вечита инспирација је жена. Иако жену види у разним улогама у друштву, за њега је жена савршенство, жена је Анђео”, истакла је Жаклина Стефановић.
Јовица Николић, самоуки сликар из Власотинца, захвалио се свима на одвојеном времену и присетио се својих почетака бављења сликарством.
„Свака слика која је пред вама има причу у себи, тако је у сликарству, треба је пронаћи. Трудио сам се да у својим делима удахнем део себе. Може се рећи да мој рад припада надреализму, кубизму. Доста сам путовао, сликао апаратом интересантне детаље, а потом их преносио на платно. Овом изложбом желео сам да љубитеље сликарства у Власотинцу упознам са својим радом”, рекао је Јовица Николић.
Отварајући изложбу, заменик председника општине Бошко Станчић, рекао је да слике говоре више од речи, да слике које су изложене треба пажљиво и више пута погледати и тако уочити причу коју је аутор желео да исприча. „Пред нама је само део његовог стваралаштва на којем је приказана лепота природе и наравно лепота жене”, рекао је Станчић, преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor