Leskovac: Gradski štab za vanredne situacije formirao Kol centar

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је одржао конференцију за медије поводом првог заседања Стручно оперативног тима града Лесковца формираног јуче на седници Градског штаба за ванредне ситуације. Тим је данас анализирао епидемиолошку ситуацију на територији града Лесковца, организован је рад и успостављена су правила рада кол центра, организација пружања помоћи грађанима и било је речи о праћењу мера Владе Републике Србије.

Градоначелник Цветановић је истакао следеће: „Епидемиолошка ситуација у нашем граду је и даље непромењена и даље немамо званично оболеле од вируса COVID-19, и искрено се надамо да ће таква ситуација у Лесковцу бити што дужа. Примарно у оваквим ситуацијама је организовати заштиту, информисање и помоћ грађанима. Са тим циљем, пратећи одлуке Градског штаба за ванредне ситуације формирали смо Кол центар, донели правила његовог рада и мере поводом помоћи најстаријим и најугроженијим суграђанима. Од данас у периоду од 08:00 до 20:00 сваког дана сви суграђани ће моћи да позову број телефона 016/315-0-333 и волонтерима се обрате за помоћ. Овом приликом апелујем да овај број користе само они који немају никакву врсту помоћи од породица, суграђани којима је стварно потребна подршка и помоћ. Дакле најстарији, хронични пацијенти и они који због епидемиолошке ситуације не смеју напуштати своје домове. Молим све да овај број не злоупотребљавају, да не користе за разне нереалне захтеве. Такође, за информације од стране лекара можете контактирати Дом здравља на телефон 016/212-297 и Завод за јавно здравље на број телефона 016/245-219.“

Цветановић је данас грађане обавестио о начину рада Кол центра и начину помоћи грађанима рекавши да ће волонтери вршити услугу набавке и куповине најнеопходнијих потрепштина, односно лекова, намирница и организовати пружање лекарске помоћи. Подршка ће функционисати тако што се грађани обрате на број телефона 016/315-0-333, објасне волонтерима шта им је потребно, они то евидентирају, пошаљу остале волонтере на адресу коју су грађани оставили, преузму новац и списак потрепштина, изврше набавку и доставе на адресу. Волонтерима на располагању стоји 11 бицикала Канцеларије за младе и по потреби возила Градске управе.

Говорећи о запосленима у Градској управи, градоначелник је напоменуо да су сви хронични болесници (дијабетес, болести срца и плућа, онколошки пацијенти) ослобођени обавезе доласка на посао, они који су неопходни, а не спадају у категорију најугроженијих, су остали на радном месту, док остали раде од куће. Он је додао да се уговори особа које су ангажоване због повећаног обима, док траје ванредно стање, неће продужавати, јер сада ситуација није таква и не захтева додатно ангажовање радника и додао: „Када говоримо о јавном превозу, нагласићу да сам разговарао са превозницима и договорено је да редовно дезинфикују своја превозна средства.“ Он је објаснио да је значајно смањен број путника с обзиром на то да ће у наредном периоду ученици, студенти и одређен број запослених остати код куће. Он је говорио и о фабрикама које су увеле мере предострожности и пре ступања ванредног стања на снагу, те да се у њима инсистира на најстрожем придржавању прописаних правила понашања. Радници су максимално заштићени, телесна температура се мери више пута дневно и за сада не постоји ниједна особа која је угрожена.

Директор Дома здравља Лесковац Славиша Божић нагласио је да је медицинско особље спремно за све што предстоји, те да ће планирани систематски прегледи деце бити реализовани, али да се неће упућивати званични позиви родитељима, као и да је могуће довести дете у Дечји диспанзер како би се оно вакцинисало.

Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац, обавестио је јавност да на територији града Лесковца званично још увек нема заражених вирусом ковид-19, али да се чекају резултати анализа за троје пацијента који се налазе у изолацији на Инфективном одељењу. Он је додао да су све операције, такозвани хладни случајеви, отказани како се не би угрожавало здравље  и животи пацијената, али да то не важи за хитне случајеве и онколошке пацијенте који ће наставити да примају своје терапије.

Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље, објаснила је да ће свакој особи која пређе српску границу и уђе у нашу земљу од стране граничне санитарне инспекције бити наложено да се јаве Заводу за јавно здравље или телефонским путем или лично, да је за пријем таквих пацијената одређена посебна просторија која није у склопу ЗЗЈЗ где ће им бити дата детаљна упутства о томе како треба да се понашају. Она је нагласила да су сви епидемиолози темељно припремљени и могу да одговоре изазовима пред које нас тренутна ситуација ставља, јер више него добро обављају свој посао. На основу датих упутстава Министарства здравља, до сада су узети узорци четири особе које су имале неке од симптома ковида-19.

„Понављам да је важно да будемо јединствени, тврдим да нико неће бити запостављен и заборављен, доћи ћемо до свих који не смеју и не могу напуштати своје домове. Још једном вас молим да сви будемо одговорни према себи, према својој деци и родитељима, према свима. Будимо једни другима подршка, тако што ћемо се придржавати мера, како бисмо победили ову ситуацију и из ње изашли са што мање последица“, нагласио је на крају градоначелник.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor