UNS: Poziv lokalnim samoupravama i Ministarstvu kulture da podrže medije

Loading

БЕОГРАД- Удружење новинара Србије (УНС) позива локалне самоуправе у којима су окончани конкурси за суфинансирање пројеката у области јавног информисања да без одлагања исплате новац медијима, а да се у општинама и градовима у којима конкурсне комисије нису заседеле организује рад ових тела на даљину.

УНС истиче да је неопходно и да општине и градови који још нису расписали медијске конкурсе средства у буџету определе медијима за извештавање у ванредним околностима, а да у тој расподели учествују комисије сачињене од представника новинарских удружења и медијских асоцијација. Према подацима УНС-а 123 локалне самоуправе до данас су расписале медијске конкурсе, половина њих објавила је решења о расподели новца медијима, а Град Нови Сад и Општина Медвеђа обуставили су конкурсе.

УНС још једном позива Министарство културе и информисања да што пре објави решења о расподели новца за јавно информисање, уплати новац медијима, као и да сазове комисију за пројекте интернет медија користећи могућности рада на даљину.

УНС истиче да је у борби против последица вируса корона преко потребна финансијска подршка новинарима, посебно локалним, који осим здравствених радника и полиције непрекидно раде у тешким условима, а не уживају државну помоћ као остале службе од виталног значаја. УНС и овом приликом подсећа општине и градове у Србији да правовремено и потпуно информишу новинаре локалних медија о стању здравља становништва како би грађани били професионално информисани о питањима од значаја за јавност.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor