Narodna biblioteka: Otštampali i sklopili 140 vizira i poklonili zdravstvenim ustanovama

Loading

LESKOVAC – Za dvanaestak dana u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ Leskovac otštampano je i sklopljeno140 kompletnih vizira na 3D štampaču i poklonjeno zdravstvenim ustanovama u ovom gradu i najugoroženijim pojedincima, a ova kulturna ustanova podelila je još 100 vizira koja je kao donaciju dobila od Vizionara Srbije, okupljenih na Fejsbuk stranici.

„Pored svakodvenih poslova koje obavljamo u ovim posebnim uslovima, nastavićemo sa štampanjem vizira sve dok za to ima potrebe, ali pokušavamo da odemo korak dalje, odnosno, da od specijalnih ronilačkih maski na istom štampaču pravimo respiratore za Opštu bolnicu u Leskovcu“, kaže za juGmediu direktorka biblioteke Vesna Ilić .

Bibliotekari su već u startu pozvali Centar za stručno usavrševanje u obrazovanju, koji je na svom 3D štampaču odštampao 24 plastike za vizire, kao i srednju školu „Rade Metalac“, koja kao i bibliotekari izrađuje kompletne vizire i do sada su donirali 14.

Inače, pored plastičnih držača vizira, obruča vizira, koji se štampaju uz pomoć filamenata od biorazgradive plastike, a koja se topi na 220 stepeni, komplet vizira podrazumeva još i izradu folije debljine 0,3 milimetra, a leskovački bibliotekari su se snašli, pa ovdašnje preduzeće SMP na posebnom aparatu pravi dve od jedne folije. Pored toga za vizir je potreban i lastiž određene širine i debljine.

Najveći deo posla preuzeo je na sebe bibliotekar Dimitrije Stajić jer on rukuje štampačem.

„Viziri su proizvod timskog rada biblioteke, od same ideje pa do krajnjeg proizvoda – kompletan vizir i donacija zdravstvenim radnicima“, kaže Stajić koji je štampač odneo svojoj kući kako bi što više odštampao vizira.

Iako je ceo tim bibliotekara angažovan na vizirima, svakoga dana se penzionerima redovno isporučuju knjige, u 17 sati biblitekar čita bajke za decu, a sve vreme na njihovom sajtu i društvenim mrežama preporučuje se kultruni online sadržaji u Srbiji.

Do 3D štampača se, inače, ne stiže lako jer vredi par stotina hiljada dinara. Leskovačka biblioteka je dugo pokušavala da dođe do njega, a iznenda ga je dobila prošle godine kao nagradu iz inostaranstva.

„Ni jednog momenta se nismo obazirali na upozerenja da štampač može da se pokvari. Ako se pokvari nabavićemo drugi. Jer, samo jedan život jednim vizirom da spasimo, ovaj štampač i naš rad su imali svoju svrhu i misiju“, zaključuje Ilićeva.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor