Leskovački kulturni centar: Program od 14-18. aprila 2020.

Loading

LESKOVAC – U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, Leskovački kulturni centar nastavlja onlajn svoje aktivnosti. Svi se nadamo da će ova situacija proći što brže i bezbolnije, a do tada ostanite kući i pratite naše aktivnosti na sajtu www.lkc.org.rs

Program za 14 – 18. april 2020. god.

Utorak, 14. april – 21:00

Predstava – HAMLET U PIKANTNOM SOSU
Režija: Darko Zloporubović

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Predstava “Hamlet u pikantnom sosu”, tekst: Aldo Nikolaj, režija: Darko Zloporubović, rađena 2016. godine u produkciji Leskovačkog kulturnog centra. U predstavi su igrali učenici srednjih škola a izvođena je i u okviru progrma “Noć pozorišta” 2016. godine.

Sreda, 15. april – 21:00

Projekcija dokumentarnog filma – PRETTY DYANA
Režija: Boris Mitić

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Kako i zašto Romi raseljeni sa Kosova u predgrađu Beograda prepravljaju stare Spačeke i Dijane? Kultni automobili očas bivaju pretvoreni u neukrotive mašine za reciklažu: sve se sa njih skida, svašta se dograđuje – bitno je samo da se radi i da se ima stila. Film prati tragikomičnu svakodnevnicu četiri romske porodice koje žive u kartonskom naselju preko puta ogromne crkve u izgradnji i preživljaju zahvaljujući reciklaži kartona i flaša koje sakupljaju svojim «Dijanama», sa čijih akumulatora crpe i struju da bi imali svetlo, gledali TV, slušali radio i punili mobilne telefone. Ali policiji ta čudna vozila nisu uvek simpatična…

Autor ovog urnebesno dirljivog dokumentarnog filma, koji je nosilac 12 međunarodnih nagrada sa preko 80 svetskih festivala, je Leskovčanin Boris Mitić, jedan od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista. Osim ovog prvenca, režirao je i filmove “Unmik Titanik”, “Doviđenja, kako ste?” i “Slatko od ništa”. Iako samouk, Mitić je i gostujući predavač na preko 50 filmskih škola širom sveta. Trenutno sa suprugom i troje dece živi u Zagrebu, a u Leskovac dolazi da bakin stan pretvori u porodični muzej, a vikendicu u Golemoj Njivi u budući radni prostor.

Četvrtak, 16. april – 21:00

KONCERTI NA LIFFE-u
Podsećanja:
– LIFFE 2013.
– Koncert Massima Savića i Matije Dedića – LIFFE 2015.
– Koncert Josipe Lisac – LIFFE 2014.

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Godine 2013. Leskovački kulturni centar je ugostio studente Akademije umetnosti Beograd koji su pratili ceo tok filmskog festivala i na kraju proizveli film o 6. LIFFE-u koji premijerno prikazujemo. U okviru LIFFE festivala trudili smo se da i prateći program bude jednako kvalitetan. Naročiti akcenat je stavljen na muzički program u okviru kojeg su koncerti velikih zvezda jugoslovenske muzičke scene bili posebno istaknuti. Koncerti Josipe Lisac 2014. i Massima Savića u pratnji Matije Dedića 2015. godine su trajno obeležili festival filmske režije.

Petak, 17. april – 21:00

ПЕСМА ЗА ДОБАР ДАН

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Из избора лесковачких песника који је сачинио Драган Тасић (1962- 2013), професор, песник, преводилац, есејиста и књижевни критичар, сваког петка у подне доносимо по једну песму за добар дан. Почели смо песмом Јоцe Михалковићa ИСТИНА. Настављамо стиховима Боре Здравковића, Првољуба Пејатовића, Саше Хаџи-Танчића, Николаја Тимченка, Томислава Н. Цветковића итд. Цео избор биће објављен у наредном броју часописа НАШЕ СТВАРАЊЕ.

Subota, 18. april – 21:00

Tribina “U KRUPNOM PLANU”, GOST: SRDAN GOLUBOVIĆ

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs

Srdan Golubović, naš proslavljeni reditelj, prvi je učesnik tribine “U krupnom planu”, pokrenute na 9. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije. Na tribini održanoj 14. septembra 2016. govorio je o uticaju koji su na njega izvršili reditelji, od njegovog oca Predraga Golubovića, preko Žike Pavlovića i Gorana Markovića, koji su mu predavali na Fakultetu dramskih umetnosti, do Kšištofa Kišlovskog, koji je za njega najznačajniji. Govoreći o nastanku svojih filmova “Apsolutnih sto”, “Klopka” i “Krugovi”, prisetio se i učešća i nagrada na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Sandens i Berlinale. Najavio je sledeći film koji će snimati o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu i koji iz protesta pešači do Beograda tražeći pravdu. Taj film, “Otac”, februara ove godine imao je svetsku premijeru na 70. Berlinalu gde je osvojio dve nagrade. Potom je otvorio 48. FEST i dobio tri nagrade, među kojima i za najtraženiji film na festivalu.
Dobitnik Gran prija “Živojin Žika Pavlović” za najbolju režiju na 6. Lajfu za ostvarenje “Krugovi”, Golubović je naglasio da ovaj festival ima sve veći značaj i vrednost, a da je tribina “U krupnom planu” još jedan veliki korak da kultura postane veoma značajna u Leskovcu. “Za današnje vreme jako je važno da se govori o umetnosti, kultura je osnova identiteta jednog naroda”, rekao je Srdan Golubović.

U Leskovcu, 13. aprila

Leskovački kulturni centar

Sanja Conić, direktor

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor