Opšta bolnica Leskovac: 200 kreveta za pacijente obolele od korone sa srednjom i težom kliničkom slikom

Loading

LESKOVAC – U Leskovačkoj covid bolnici će biti smešteno 200 kreveta za pacijente obolele od korone sa srednjom i težom kliničkom slikom sa teritorije Jablaničkog i Pčinjskog okruga i ona će funkcionisati u spoljnim zgradama bolničkog kurga. Uprava bolnica uputila je hitan zahtev Vladi RS da se za osoblje koje će raditi u covid bolnici obezbedi dodatna zaštitna oprema. To znači da se celo Infektivno odlejnjenje, Grudno, Odeljenje bolesti zavisnosti, Psihijatrija, Onkologija i Fizikalna terapija biti pretvorene u covid bolnicu.

“Ta odeljenja koja se nalaze u spoljnim zgradama će biti porpuno izolovana, ograđena, dezinfikovana i spremna za primanje ovakvih pacijenta. Covid bolnica će biti potpuno nezavisna i izolovana od glavne bolničke zgrade, a ko bude od zdrasvtvenog osoblja radio u njoj, neće moći da radi niti da priđe ostalim odeljenjima na kojima će se lečiti pacijenti koji nisu zaraženi virusom korona. Cela covid bolnica će biti ograđena posebnim drvenim OBS panelima visine dva metra”, objašnjava za juGmediu direktor Opše bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Sigurno je, kaže, da bolnica više neće izgledati isto. “Upravo sam otpratio ruske vojne lekare koji su došli da nam daju uputstva na koji način da napravimo posebne ulaze za covid bolnicu. Ti pacijenti ne smeju ni na koji način da dođu u dodir sa ostalim pacijentima”, ističe Dimitrijević.

Ono što je najbitnije je, kaže, da će dijaliza i velika zgrada bolnice funkcionisati potpuno odvojeno i normalno.

“To znači i Urgentni centar i ginekologija i hirurgija. Tu je meni lično bio problem šta ćemo raditi sa onkološkim pacijentima, ali smo rešili da ih smestimo na Internom odeljenju. Najteže slučajeve a psihijatrije, premestićemo na ORL u posebnom delu”, dodaje Dimitrijević.

Covid bolnica u Leskovcu, po njegovim procenama, trealo bi da krene sa radom najkasnije u utorak.

“Sada imamo problem gde ćemo da smestimo lekare i zdravstvene radnike koji nam dolaze u ispomoć sa strane. Oni moraju negde da spavaju, da jedu, jednostavno, da žive dok sve ovo ne prođe”, naglašava direktor.

Tim ruskih eksperata koji u Srbiji boravi kako bi pomogao zbog epidemiološke situacije danas je posetio Leskovac. Lekari su obišli Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zdravstvenu stanicu broj 3 koja trenutno funkcioniše kao covid ambulanta.

Sa menadžmentom bolnice i Doma zdravlja Rusi su razgovarali o broju obolelih na teritoriji grada Leskovca i Jablaničkog okruga, o stanju pacijenata, merama koje se preduzimaju radi sprečavanja širenja korona virusa i o načinu na koji će oni pomoći. Podsetimo, ruski stručnjaci su Leskovac prvi put posetili početkom ove nedelje i tada je rečeno da će se njihova pomoć pre svega sastojati iz dezinfekcije zdravstvenih ustanova, snabdevanja medicinskom i zaštitnom opremom, tehnikom ali i neposrednog pružanja medicinske pomoći obolelima od virusa korona.

Dimitrijević je zaključio  kako će pomoć ruskih stručnjaka biti veoma značajna u toku priprema ustanove za covid centar Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Izvor: JUGmedia

Napomena: Jugmedia je najbolji i najposećeniji sajt južno od Niša

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor