Aleksandar Stojanović, najstariji Leskovčanin (102), donirao 200.000 siromašnima u borbi protiv covid-19

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Александар Стојановић (102), најстарији Лесковчанин, донирао је 200.000 динара помоћи сиромашнима у време корона вируса. Тим поводом, Стојановића је данас посетио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

„Имао сам ту част и задовољство да данас посетим цењеног господина Александра Стојановића, најстаријег грађанина Лесковца и великог доброчинитеља који је 2016. када се читава Србија борила са последицама поплава, донирао 100.000 динара, а сада је, желећи да помогне свом граду, на донаторски рачун уплатио 200.000 динара. Такви примери доказују да имамо дивне људе, и сигуран сам да је Октобарска награда коју смо додели господину Стојановићу отишла у праве руке. Он није само пример хуманости него и позитивног става према животу, елана и воље и на њега сви треба да се угледамо – рекао је др Горан Цветановић на данашњој конференцији за новинаре посвећеној најовијим резултатима ковид-19 на југу Србије.

Најстарији Лесковчанин у 102. години постао почасни председник Уније пензионера

 ЛЕСКОВАЦ Александар Стојановић (102), најстарији Лесковчанин, изабран је за почасног председник Уније пензионера СНС у Лесковцу чији је дугогодишњи члан. Повељу му је уручио председник Уније пензионера Милун Динић, који је пожелео најстаријем житељу града на обалама Ветернице пуно здравља и да и даље служи као пример скромности и смирености.

Почасни председник Уније пензионера, који је радни век провео бавећи се терзијским занатом, захвалио се на признању и пожелео свима да доживе његове године, рекавши да је поносан што је члан СНС и Уније пензионера, а сада почасни председник.

Александар Стојановић, пре две године, поводом стотог рођендана, добио је Октобарску награду Лесковца за изузетну хуманост, племенитост, солидарност, подизање свести о вери, традицији и доприносу локалној заједници, а уручио му је градоначелник др Горан Цветановић. Од када се додељује најзначајније признање Лесковца, први пут се догодило да је добије – стогодишњак!  

Овај крепки Лесковчанин има рецепт за дуговечност који је крајње једноставан: „Радити, не пушити и не пити алкохол, не јести масна јела, редовно вежбати, трчати и користити чај од траве „водопије“ (цикорија), јер спречава појаву многих болести“.

Александар Стојановић, некада познати занатлија, вели да нема хроничних болести, али се пожалио да слабије чује. „Здравље ме служи, покретан сам, кућу и башту сам одржава.

– Своју виталност и дуговечност на неки начин дугујем жутици. За времем окупације разболео сам се, добио жутицу, оштећена ми је јетра и стално сам на дијети. Када сам излечен, чувени лесковачки доктор Живче Поповић препоручио је рехабилитацију у Врњачкој Бањи. Три године ишао сам и ту ми је случајно једна старија жена рекла да треба свакодневно да пијем чај од траве „водопија“, а ради се о биљци коју народ зове „гологуза“ или „цикорија“, а волим воће и поврће“, каже најстарији Лесковчанин.

Стојановић закључује: „Мислим и да ме је одржао рад, али и докторка Смиљана Голубовић, која ме лечи већ 25 година. За добро здравље препоручујем шетњу, али за дуг живот и посну храну, рано устајање, а ако хоћете успех у животу, онда морате да радите, а паре ће саме доћи. Треба имати мир и спокојство, да управљате својим животом, да кујете своју срећу и не треба претеривати ни у чему, па ни у раду.

Стојановић је од 1980. године пензионер, када је и затворио терзијску радњу у којој је шио народне ношње од далеке 1936. године, а главна шнајдерка била је његова животна сапутница, која, нажалост, није међу живима.

Негује башту и гаји цвеће

Александру Стојановићу, најстаријем Лесковчанину, огромно задовољство причињава одржавање баште, јер смирује и велика ми је љубав. Познат је као велики добротвор, јер је више пута помагао суграђане погођене временским непогодама, а пре неколико година поплављеним породицама даривао 150.000 динара.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor