Mr Perica Pešić, pisac iz Leskovca: Sećanje na Miodraga Veličkovića Mivela

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Мр Перица Пешић, познати лесковачки писац, написао је занимљив приказ рада Миодрага Величковића Мивела, највећег карикатуристе и илустратора Лесковца и једног од највећих у Србији. О Миодрагу Величковићу Мивелу, новинару, техничком уреднику Наше речи и мр Пешићу објављени су прикази у студијама Д. Коцића Лесковачки писци – трагови и трагања (2016) и Лесковачки писци – библиографије и коментари (2019).

Напомена: Рад мр Пешића о Миодрагу Величковићу видети вде у ПДФ

Мр Перица Пешић: СЕЋАЊЕ НА МИВЕЛА

P.S.

ПЕШИЋ, ПЕРИЦА (Мирошевце, Лесковац 1950) – Перица Пешић рођен је 1950. године у Мирошевцу, општина Лесковац. Средњу школу је завршио у Лесковцу. Дипломирао је на Технолошком факултету у Скопљу (Македонија), а магистрирао на Природно-математичком факултету у Нишу, студијска група за хемију. Живи и ради у Лесковцу. Бави се научно-истраживачким и књижевним радом. Члан је Српског хемијског друштва, Удружења писаца општине Лесковац и Књижевне заједнице. Од дванаесте године пише кратке књижевне форме, црта карикатуре и сакупља народне умотворине. Песме је објављивао у листовима Трибина младих, АИК, Наша реч, Борба и Помак, као и у часописима Освит и Наше стварање. Хаику песме су му се појављивале у листу Маслачак (Ниш) и Шкољка (Подгорица), а хумористичко-сатиричне прилоге објављивао у листовима АИК, Лесковачки дневник (новине ђачке), Нашој речи, Помаку, Јесењину, Политици, Јежу, Нашем стварању и Остену (Скопље).

Мр Перица Пешић је заступљен у књигама: Сатире IV (избор са конкурса), Библиотека Радоје Домановић, Велика Плана и ИШ Стручна књига, д.д. Београд 1997. године, Зборнику радова лесковачких писаца (Удружење писаца, 1998. године), Ко је ко у нашем хумору, сатири и карикатури (Ошишани јеж, Београд, 1998. године), Глубочици између обала 2003. (КК „Глубочица“, Лесковац). Заступљен је и у књизи Синђелићеве чегарске ватре (Глас корена, Ниш, 2002), Извајаним мислима (афоризми домаћих аутора – избор), Центар за културу и уметност, Алексинац, 2002. године), Анђео име пламен (Књижевна заједница Југославија, Београд, 2003), Гарави сокак (КК ,,Мирослав Мика Антић’’, Инђија, 2003). Био-библиографски мр Перица Пешић представљен је у књизи Лексикон писаца лесковачког краја (КК ,,Глубочица’’, Лесковац, 2003. године).

 

 

 

 

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor