Gradski trg – Leskovac: Radovi vredni 223 miliona trebalo bi da budu završeni do kraja 2020.

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Налазимо се на једном од највећих градилишта у нашем граду. Вредност инвестиције је 223 милиона динара, и ако саберете површину самог трга који ће бити изграђен на 8600 квадратних метара и тротоара на Булевару на површини 2700 метара квадратних, долази се до закључка да ће овај део у центру града бити уређен на фантастичној укупној површини од 11300,  рекао је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић окупљеним новинарима на обиласку радова на изградњи трга.

Говорећи о роковима, градоначелник је подсетио да су радови почели крајем 2019. и да се завршетак радова очекује крајем 2020. године. „Део дрвећа је пребачен у парк у улици Краља Петра Првог, фонтана у парк Девет Југовића и вредност те инвестиције је 5,9 милиона динара“, додао је и рекао да су у Лесковац стигле плоче које ће бити постављене на трг.

Директор ЈП Урбанизам и изградња Новица Николић на конференцији је рекао да су данас почели радови на изградњи позорнице и техничких просторија у којима ће бити смештена опрема за регулисање рада фонтане, заливање зеленила и електроенергетске инсталације, и истакао да, када наведено буде завршено, може се рећи да је завршен најтежи део посла.

Сузана Гребенаревић, главни пројектант трга, казала је да је на градилишту направљен значајан помак и показала узорке гранитних плоча којима ће централни градски трг бити поплочан и додала: „Поплочане површине ће бити у природном граниту који је јако светле боје што ће допронети комфору трга, јер ће привлачити мање светлости и топлоте. И клупе које ће бити постављене у завршној фази биће од гранита.“

„Поред великог број клупа, на тргу ће се наћи и велики број инфо панела на којима ће бити истакнута обавештења која грађанима недостају, посебно онима који не користе интернет, а мислили смо и на интерактивне панеле. Осим позоринице, која ће бити степенаста, имамо и подест за споменик, који ће дати акценат тргу. Тај споменик биће вајарско дело, осликаваће дух нашег народа, споменик нашег духа и менталитета. На улазу у трг наћи ће се карта или мапа старог Лесковца, за све оне који су заборавили како је то изгледало. Што се тиче воденог елемента – партерне фонатане, она ће се наћи између подеста и позорнице, на радост деце. Поред зеленила, трудили смо се да имамо и већи број дрвећа, јер је потребно дрвеће које ће стварати хладовину за клупе које ће се налазити по ободу“, додала је Гребенаревићева – објављено је на званичном сајту града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor