Vlasotince: Novosti iz Nacionalne službe za zapošljavanje

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У редакцију Информативног билтена „Власина“ данас су стигла саопштења Националне службе за запошљавање која преносимо у целини.
Након завршетка ванредног стања, Национална служба за запошљавање прилагодила је свој рад новонасталим околностима, како би на што ефикаснији начин изашла у сусрет корисницима услуга.

Лица која траже запослење,од понедељка 11. маја 2020. године, могу електронским путем да:

– Изврше прву пријаву на евиденцију;
– Поднесу захтев за остваривање права на новчану накнаду за случај незапослености;
– Поднесу захтев за издавање уверења из евиденције о незапослености;
– Заврше обуку „Пут до успешног предузетника“.

Послодавци имају могућност да електронским путем:

– Доставе пријаве потребе за запошљавањем;
– Поднесу захтеве за учешће у програмима активне политике запошљавања;
– Поднесу захтев за издавање мишљења на Програм решавања вишка запослених;
– Поднесу захтев за издавање дозволе за рад странца.
Сви тражиоци запослења којима је заказано редовно јављање у законски предвиђеним роковима биће обавештени од стране запослених у надлежним филијалама НСЗ о наредном заказаном термину за јављање, електронским путем или путем телефона.

Непосредан пријем клијената, обављаће се искључиво у ситуацијама када не постоји могућност подношења захтева електронским путем и у областима рада где је непосредна комуникација неопходна, и то уз обавезну примену и поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Информације о раду Националне службе за запошљавање доступне су на сајту nsz.gov.rs.

Национална служба запошљавања подсећа кориснеке својих услуга да је са укидањем ванредног стања дана 6.5.2020. године, а почев од 7.05.2020 године престао да важи посебан режим за рачунање рокова у управним поступцима. У складу са наведеним обавештавамо вас да:
1. Странке којима је радни однос престао у периоду трајања ванредног стања захтев за новчану накнаду могу да поднесу у року од 30 дана, почев од 7.05.2020 године.
2. Рокови за подношење захтева за новчану накнаду који су почели да теку пре увођења ванредног стања, 15.03. 2020. године, прекинути су и нису текли за време трајања ванредног стања. Ови рокови настављају да се рачунају у преосталом делу почев од 7.5. 2020. године.
3. Сви рокови за доношење одлука од стране Националне службе за запошљавање, а који су истекли за време ванредног стања, продужавају се за 30 дана почев од 07.05.2020.
4. Дозволе за рад странцима чије је важење истекло за време трајања ванредног стања наставиле су да важе све до истека ванредног стања. Рок за подношење захтева за њихово продужење је 30 дана почев од 07.05.2020 године.

Извор: лист Власина

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor