Gljivarsko društvo „Rujnica“ – Vlasotince: Održani „Dani gljive“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У организацији Гљиварског друштва “Рујница” ,ове године је по трећи пут организована манифестација “Дани гљива Власотинце”, која се по календару Миколошко-гљиварског савеза Србије, одржава трећег викенда јуна.
“Како нас је ове године пандемија коронавируса спречила у одржавању тродневне манифестације, ми смо је обележили 20. јуна изласком на терен са пријатељима из гљиварских друштава “Копаоник” из Рашке, “Ниш“” из Ниша и “Лисичарка” из Сремске Митровице. Поред њих придужили су нам се и представници Националног парка Копаоник Рајко Николић и председник Миколошког савеза Србије Зоран Јеленковић, каже Сунчица Митровић, председник ГД ”Рујница” из Власотинца.
Након обиласка терена, урађена је детерминација прикупљених гљива . У поподневним часовима одржано је полагање малих гљивара и чланова друштва , оних који су савладали обуку, за Чуваре природе – волонтере.
“Сви који су положили обуку добили су звање Чувара природе и биће то први званични Чувари природе – волонтери , на подручју наше општине а и шире. За ово звање легитимацију издаје Национални парк Копаоник”, објашњава Сунчица Митровић и додаје: “Што се тиче тродневне манифестације “Дани гљива Власотинце 2020”, одржаће се последњег викенда августа, а у време одржавања Винског бала.Са Туристичком организацијом дошли смо на ову идеју, како би смо обогатили и сам садржај ове традиционалне манифестације, а истовремено би смо нашим гостима представили и Вински бал. Са промоцијом двеју манифестација кренућемо 11. јула, на Адициганлији, када се организује манифестација “Гљиварска трпеза”, коју организује Миколошки савез Србије и Туристичка организација Чукарице”.

– У току ове године, а у складу са Годишњим планом рада друштва поред наведених манифестација, планирали смо и организовање низа едукативних радионица у природи за децу, попис гљива на подручју наше општине, рехабилитацију угрожених станишта, едукације за заинтересоване грађане, учешће на курсу за детерминаторе од 22. до 28. јула, учешће на Годишњој скупштини МГСС-е и других манифестација, у циљу едукације и промоције друштва. На свим манифестацијама промовишемо и туристички потенцијал општине Власотинце. Као и претходне године, у плану нам је да крајем године презентујемо наш рад свим заинтересованим грађанима”, закључила је Сунчица Митровић – објавио је лист „Власина“.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading