57. “Disovo  proleće”: Nagrada „Mladi Dis“ dodeljena Aleksandri Jovanović, studentkinji iz Vranja

Loading

U Čačku je završeno 57. „Disovo proleće“ – smotra pesništva u slavu rodonačelnika srpske moderne. Ovogodišnji laureat „Disove nagrade“ je pesnik Rajko Petrov Nogo, a nagrada „Mladi Dis“ dodeljena je Aleksandri Jovanović, studentkinji iz Vranja.

Završne svečanosti ovogodišnjeg „Disovog proleća“ započele su izložbom posvećene pesnišvu Rajka Petrovog Noga, „Molitva za nedremano oko“ koju je priredila Dušica Brković.
Kao i godinama unazad, dodeljene su nagrade za esej o Disovom stvaralaštvu. Najboljim je proglašen rad Jelene Marinkov. Studentkinja master studija dramaturgije, Aleksandra Jovanović, ovenčana je nagradom „Mladi Dis“ za neobjavljenu, prvu zbirku pesama. Rukopis “Jagma” prvi je iskorak u poeziju i Aleksandra ga je pisala tokom vanrednog stanja.
Jednoglasnom odlukom žirija, nagradu za celokupno pesničko stvaralaštvo dobio je Rajko Petrov Nogo. „Disova nagrada“ mu je pripala za tri knjige poezije objavljene 2019. godine: Moždani udar, Dokumentarni detalji i Pozni stihovi. Za višedecenijsko pesništvo, Nogo je ovenčan sa više od dvadeset nagrada. Zbog zdravstvenih razloga, nije prisustvovao završnoj manifestaciji, ali je ranije, tokom dana, posetio Čačak i za publiku snimio besedu lauerata koja je publici emitovana putem video zida.

Izvor: OKRadio

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading