Vidovdan: Od Kosovskog boja do izručenja Sobodana Miloševića tribunalu u Hagu

Loading

LESKOVAC – Vidovdan je nepokretni verski praznik koji praznuje Srpska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389)  propast srpskog carstva. Sudar dve vojske na Kosovu polju trebao je da se desi na dan kada će se jasno videti ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu, od tada se taj dan naziva Vidovdanom.  O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna potvrđena kao verodostojna. Po jednoj, ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. Po drugoj, poštovanje prema Svetom Vidu doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. Po trećoj interpretaciji, najverovatnijoj, u pitanju je ostatak zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada.

Događaji koji su se desili na Vidovdan:

1389, Bitka na Kosovu, sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske pod vođstvom sultana Murata.

1914, atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu.

1919, potpisan Versajski sporazum čime je završen Prvi svetski rat.

1921, srpski kralj Aleksandar I Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1948, na inicijativu sovjetskih delegata Andreja Ždanova, Maljenkova i Suslova doneta Rezolucija Informbiroa što je označilo razlaz između Jugoslavije i istočnog bloka.

1989, obeleženo 600 godina Kosovske bitke, govorom Slobodana Miloševića na Gazimestanu.

1990, usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske, kojima je, izmeđ ostalog, Hrvatska definisana kao „nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka (…)“ umesto ranije odrednice, po kojoj je ona bila određena kao „nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država narodnosti koje u njoj žive“; ta se izmena među mnogim Srbima tumačila kao gubitak statusa konstitutivnog naroda za Srbe u Hrvatskoj.

2001, Slobodan Milošević izručen tribunalu u Hagu.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading