LESKOVAC: Balkanska smotra mladih strip autora, 2.817 izlagača iz 80 zemalja

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У организацији Школе стрипа „Никола Митровић Кокан“, у периоду од 25. до 27. јуна у просторијама Лесковачког културног центра, Народног музеја и Народне библиотеке „Радоје Домановић“ са чак 21 активношћу одржаће се, 23. по реду, Балканска смотра младих стрип аутора.

Овај најстарији фестивал стрипа на простору бивше СФРЈ ове године је оборио светски рекорд по броју земаља учесника – 2817 излагача из 80 земаља са шест континената је послало своје радове на фестивал.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је вечерас отворио 23. смотру. Уз речи да је Лесковац увек пружао несебичну подршку фестивалу, градоначелник је честитао организаторима и пожелео им да обарају рекорде и у наредним годинама одржавања.

„Лесковац ће захваљујући овом фестивалу бити свет у малом. Посебно радује учешће стрип аутора из готово читаве Африке, будући да се ради о континенту који је, што се стрипа тиче, још увек велика непознаница у Европи и Сједињеним Америчким Државама, али и зато што најбоље потврђује какав углед Балканска смотра младих стрип аутора ужива широм света. О глобалној природи смотре која је почела као Балканска сведочи и искорак који је ове године учињен ка азијском стрипу. Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу “Савремени корејски стрип: Једна перспектива“ чиме ће корејски стрип по први пут бити презентован у Источној Европи“ – рекао је градоначелник и додао да ће карактеристични сегмент овогодишње смотре бити и јединствена изложба – “Балкански женски стрип: Избор”.

Један од организатора, Марко Стојановић, о организацији 23. Балканске смотре младих стрип аутора је рекао: “Велики изазов је организовати фестивал у условима које намеће глобална пандемија короне. Тешко је бавити се културом кад је главни циљ осигурати безбедност сваком госту и посетиоцу фестивала, али нас никад већи одазив аутора из 80 земаља света, жеља аутора из десет земаља да уживо присуствују као и институционална подршка интернационалним програмима која је смотри пружена, обавезују да дамо све од себе и приредимо овај празник духа и уметности најбоље што можемо те пошаљемо позитивну слику Србије у свет.”

Присутнима се обратила и Исабел Дебекер, директорка Музеја стрипске уметности из Брисела која је казала да је јако почастована што присуствује отварању фестивала и да се нада да ће овај сусрети отворити нове могућности у будућности за стрип уопште.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor