Opšta bolnica Leskovac: Hirurški sektor ima sve više mladih doktora

Loading

ДЕО ЕКИПЕ ХИРУРГА ЛЕСКОВАЧКЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ

ЛЕСКОВАЦ – Служба хирургије Опште болнице у Лесковцу, пре појаве Ковида 19, обављала је око две хиљаде операција годишње, али је овај број са пандемијом преполовљен. Околности под којима се ради, већ дуже су отежане зато што су анестезиолози интензивно ангажовани у ковид системима, а иначе су фактор без којег нема операција. Али, ова служба може да се похвали довољним бројем хирурга, средње и млађе генерације. Хирурзи су кључни, али је посао који они обављају, искључиво резултат тимског рада, рекао је за Југмедиу, Предраг Ивановић, директор Хируршког сектора ОБ Лесковац.

„Ако се узме у обзир сложеност извођења операција, веома је важно да лесковачка болница сада, поред старијих хирурга, у које спадам ја и још двојица мојих колега, Драган Станковић и Александар Ђорђевић, има и хирурге средње и нарочито млађе генерације, који су овладали свим захватима“, каже директор Ивановић.

Предраг Лукић, Небојша Миљковић, Драган Крстић, Мартин Димитријевић, Александар Стојановић, Иван Димитријевић, су део екипе хирурга такозване средње генерације. Овој групи припадају и специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије Зоран Ћеранић и Сузана Леви, дечији хирург.

„То је група хирурга који су данас шефови дежурних екипа. То значи да они преузимају одговорност, да ураде све оно што је у једном тренутку дошло као хитна хируршка интервенција, дакле неодложно. Ти људи су данас потпуно спремни, јер су овладали свим сложеним захватима“, објашњава Предраг Ивановић.

Он додаје да је поносан на екипу најмлађих хирурга у коју спадају Александар Ивановић, Предраг Перовић, Владимир Стојковић и Далибор Јоцић. Њима ће се после специјализација придружити и хирурзи Милан Стевановић, Мирослав Стојановић, Јелена Ђорђевић, Иван Гргов, Милош Стојановић и Мирослав Савић.

„То је један део тима који је преузео на себе да унапређује минималну инвазивну хирургију. Они се тренутно баве сложеним захватима, хирургијом дебелог црева, желуца. Све нове технике које уводимо у овом тренутку, у потпуности се овладавају, а уверен сам и да ће даље ширити програм минимално инвазивне хирургије“, закључује директор овог сектора.

О раду својих млађих хирурга, речи хвале и оптимизма имају и мало старије колеге. „Што се тиче млађих колега, они стално напредују, едукују се, а ево савладавају и патологију штитне жлезде. Ове операције већ успешно радимо, а кренули смо да радимо и карбиопију под ултразвуком дојке, а овај захват ради веома мали број хирурга у јужној Србији“, каже Предраг Лукић, хирург средње генерације.

Млади лекари већ неколико година раде као специјалисти.

ДР ПРЕДРАГ ИВАНОВИЋ, ДИРЕКТОР ХИРУРШКОГ СЕКТОРА ОБ У ЛЕСКОВЦУ

„Имамо велику подршку челних људи службе, односно сектора. У таквим условима је много лакше радити. Жеља и елан за савладавањем нових техника, процедура и интервенција, уз такву подршку, јесу већи и успешнији“, истиче млади хирург Предраг Перовић. Његов млади колега Владимир Стојковић наглашава да је све почело пре око 5 година. „Тада смо први пут причали о минималној инвазивној процедури, поготову о колоректалној хирургији. Велику помоћ добили смо од доктора Јањића и Ђукановића из Београда, као и координатора „Лапсерб“ програма Амџада Парвајза. Све то је прешло у једну нормалну нашу свакодневну рутину“.

Лапароскопске операције слепог црева у последње три године постале су стандардна процедура у Општој болници у Лесковцу. То потврђује још један од младих хирурга, Александар Ивановић.

„У овом периоду урађено је преко 200 ових операција, а раде их сви хирурзи у служби и можемо да кажемо да ће у будућем периоду пацијенти оперисани на класичан начин бити реткост“.

Директор Хируршког сектора Предраг Ивановић каже да млади хирурзи преузимају и операције које се први пут раде у лесковачкој болници. То, како каже, потврђује пример младог хирурга Предрага Перовића.

„У нашој болници смо пре неколико месеци почели по први пут са операцијама штитне жлезде, а са тим интервенцијама је кренуо млади Предраг Перовић и то уз помоћ професора Караниколића из Ниша“.

Лесковачка хирургија може да се похвали и интервенцијама на венама и свој патологији из области обољења артерија, које се раде само на нивоу регионалних Општих болница. За ове сложене операције едукован је Александар Стојановић, шеф Одсека за васкуларну хирургију. Он је едукован на клиници на ВМА као и у Клиничком центру Србије, за васкуларну хирургију, односно колор доплер крвних судова.

Служба Опште хирургије има лапароскопски стуб најновије генерације на коме се изводе операције жучне кесе, слепог црева, чак и колона, а сада се тренутно ради на обуци за интервенције на желуцу. Како наглашавају наши саговорници, у плану је сарадња са Првом хируршком клиником у Београду, за обуку операција карцинома желуца. У свим овим захватима и обукама, учествује и екипа младих хирурга Опште болнице у Лесковцу.

Извор: Југмедиа/Сузана Живковић

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor