Nebojša Ilić Ilke i Miloš Krstić: Film „100“ – priča o istoriji FK „Vlasina“

Loading

У Дому омладине, документарни филм “100” аутора Небојше Илића Илкета, 1. априла, на 69. Мартовском фестивалу  имао је светску премијеру, у ствари филм је приказан  у делу Светска премијера, у оквиру програма Домаћа панорама. У овом филму испричан је историјски развој Фудбалског клуба “Власина”. Оком камере забележена је прича, из дубине срца фудбалера и заљубљеника фудбалске лопте и клуба, коју ретко који клуб у Србији има. Филмска прича бележи тренутке, кроз сећања, од даривања прве лопте, формирања клуба па све до прославе стогодишњице постојања.

“Продуцент филма Милош Крстић и ја смо заправо имали идеју да филм буде замишљен и да траји као и фудбалска утакмица, 90 минута, да звиждук  судије означава почетак и крај приче о фудбалу који се некада играо из љубави, а не због новца, о љубави према ФК “Власина”. Сама пројекција на 69. Мартовском фестивалу, у делу Светска премијера, у оквиру програма Домаћа панорама, значи да смо успели.  Хвала свима који су учествовали у настајању филма, који уводе и воде публику кроз филм. Захвалност дугујем и онима који су несебично помогли настајање филма и даљу његову презентацију”, рекао је Небојша Илић Илке, аутор филма.

Пројекција филма “100” је те вечери окупила многобројну заинтересовану публику, те је била једна од најпосећенијих пројекција на 69. Мартовском фестивалу. Поздрављајући присутне продуцент  и сценариста филма Милош Крстић је рекао:

“Филм “100” је прича о историји ФК “Власина” из Власотинца. Моја идеја као бившег фудбалера Власине а сада филмског продуцента је била да младост многих генерација не оде у заборав, јер ФК “Власина” је била наша велика љубав. Испричао сам причу о клубу који постоји пуних сто година на фудбалској “Росуљи” под истим именом од оснивања, истим грбом клуба, истим бојама клуба плаво – белим и игралиштем, стадионом на истом месту што је заиста реткост код нас. ФК “Власина” је била и остала оличење спортског витештва и свега онога што краси спортску борбу у вечном настојању човека да макар у игри победи и савлада бољег од себе али и да мушки и достојанствено поднесе пораз, па макар он био неправедан. Филм “100” посвећујем знаним и незнаним људима и велико Хвала за све што су урадили за наш клуб. Фудбалски клуб “Власина” је свима дао много а колико смо ми као појединци дали и помогли нека свако упита себе”!

Он је искористио прилику и захвалио свима који су помогли да се уради филм. “Захвалан сам свима онима који су ми рекли не. И онима који су ме оставили без одговора у чекању. Због њих сам филм урадио сам. Посебну захвалност дугујем мојој филмској екипи коју сам саставио и окупио око овог пројекта редитељима Небојши Илићу Илкету и Владимиру Кајловиц који ми никад нису рекли нећу и не могу. Постоје људи који се никад не могу заборавити јер Вас све подсећа на њих или просто догађаје које не желите да потиснете из сећања, а то су: Јован Стојановић Пајса, Божидар Миленковић Тус и наш наратор у филму коме је ово био и последњи пројекат на коме је радио Далибор Ђокић Ђоле. Хвала Министарству културе Републике Србије,  Културном центру Власотинце, Општини Власотинце, ОФК “Београду”, ФК “Власини”, закључио је Крстић.

По  организатору филм “100” имао је највише публике у све дане трајања фестивала, а међу њима је била и бројна делегација ОФК “Београда”, Власотинчани који живе у Београду, у публици је био и Ратомир Дујковић некадашњи голман Црвене Звезде, Саша Грујић, интернационални кошаркашки тренер и многи други. Власотиначку локалну самоуправу представљао је  Бранислав Катић, директор Културног центра са својим тимом, Братиславом Валчићем и Немањом Стојановићем.

“Трговачки син Војислав Поповић, стасити власотиначки јуноша, бечки студент, Власотинцу, вароши својој, подарио је прву праву фудбалску лопту – потом волшебну ткаљу  власотиначког лоптања. Те 1920. године на  Росуљи, тада локалитету на периферији вароши, власотиначко лоптање је добило своје игралиште, још једно лепо, повесно даривање породице Поповић. Чика Војина ароматична – и лековита и горка – фудбалска  Calluna vulgaris уткана је у историју ове посве необичне вароши на југоистоку данашње Србије. Лирска прича о епским подухватима на стадиону једне столетне фудбалске љубави и великој отвореној арени власотиначке топле душе”, изнео је своје утиске о филму “100” проф. др Станислав Станковић Горуновић.

Филм “100” прати изложба 45 фотографија, симбол трајања фудбалског полувремена, инсерата из самог филма, преноси лист „Власина“.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor