Ugovor o pošumljavanju, za Leskovac dva miliona iz budžeta Republike Srbije

Loading

Јуче је у Минстарству заштите животне средине у Палати Србије потписан Уговор о суфинансирању реализације пројекта о пошумљавању у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2022. години. Потписивању су испред локалне самоуправе града Лесковца присуствовали Драгољуб Ђорђевић, градски већник, и Јелена Стаменковић, помоћник градоначелника, а уговоре је уручивала министарка заштите животне средине Ирена Вујовић. Уговором су дефинисана средства у износу од 2.600.000,00 динара, при чему Град добија 2.000.000,00 динара и обезбеђује сопствено учешће у финансирању Пројекта пошумљавања у висини од 600.000,00 динара.

Министарка Вујовић је рекла да су локалне самоуправе и ове године на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине кандидовале добре пројекте, истичући да је пошумљавање од непроцењиве важности за животну средину.

“Од великог је значаја што настављамо заједно да радимо на овим пројектима који доприносе побољшању квалитета ваздуха, а позитивно утичу и на водни ресурс и квалитет земљишта. Прошле године смо, захваљујући овом конкурсу, али и доброј сарадњи са локалним самоуправама, заједно засадили више од 150.000 садница широм Србије. Сада идемо даље, а добра вест је што је и ове године на конкурс пристигло доста квалитетних пројеката из различитих делова земље. Повећање процента пошумљености Србије је у складу са Зеленом агендом и то је наш заједнички циљ и задатак, и зато ћемо наставити из године у годину да одвајамо средства за ову намену”, рекла је Вујовић.

Након тога, представници Града Лесковца и Одељења за заштиту животне средине су, у простојама Агенције за заштиту животне средине, присуствовали консултативном састанку у вези са укључивањем у мрежу аутоматског мерења загађења ваздуха. Састанак је организован за неколико локалних самоуправа, и том прилоком су изложени проблеми загађења ваздуха у урбаним срединама, изражена је неопходност набавке Аутоматских мерних станица за мерење оних параметара који нису обухваћени Програмом контроле квалитета ваздуха, првенствено ПМ честица. На састанку је утврђено да ће Град Лесковац, након утврђивања најбоље локације, до краја године добити Аутоматску мерну станицу и бити укључен у националну мрежу мерења загађења.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: