OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALE DECE: Program u Vlasotincu počeo himnom nestaloj deci “Ne zaboravi me”

Loading

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛЕ ДЕЦЕ
У Сали Културног центра Власотинце синоћ је разноврсним програмом обележен 25. мај, Међународни дан нестале деце. Програму су поред ученика основних и средњих школа, грађана, присуствовали и представници Центра за несталу и злостављану децу, председник општине Власотинце Братислав Петровић, као и шеф Кабинета за недовољно развијене општине Јелена Трифуновић. По добром старом српском обичају, пре почетка програма гости су послужени погачом и сољу.
Програм је почео химном несталој деци Не заборави ме, коју су за ову прилику извеле гимназијалке Мила Митић, Петра Диманић, Милена Крстић и Нина Валчић, ученица другог разреда Основне школе “8. октобар” у пратњи хора ове школе.
Обраћајући се присутнима председник Петровић је нагласио да је наша обавеза да бринемо о безбедности деце и да ће општина Власотинце формирати у наредном периоду Координационо тело за спречавање насиља, са циљем да услови за одрастање деце буду што безбеднији а да насиља буде што мање.
Игор Јурић је истакао да у Власотинце увек радо долазе, да имају веома добру сарадњу са општином и свим другим институцијама, тако да је “Власотинце наша друга кућа”. Он се овом приликом захвалио и на подршци коју Центар добија од министра без портфеља Новице Тончева. Скупу је присуствовала и Моника Каримановић из Ниша, која је била отета 2019. године.
Разноврсним колажним програмом присутнима су се поред гимназијалаца и основаца представили глумци Милена Даутовић и Јован Вељковић, који су за ову прилику извели комад о опасностима које вребају на друштвеним мрежама.
Писац и публициста Влада Арсић, који је на тему нестале деце написао неколико књига истакао је да је у Србији током 2021. године нестало 1287 деце, од којих је пронађено 1274, трага се за њих 13.
“Све књиге које сам до сада написао писане су по истинитим догађајима у Србији, нема фикције, фантазирања, већ је писано на основу онога што се некоме десило. Живимо у зверињем времену, морамо децу да сачувамо од разних опасности које их вребају до периода сазревања, од разних предатора, силоватеља, секти…посебно је опасна пошаст трговина људима. Ја желим да престанем да пишем књиге са оваквом тематиком”, истакао је Арсић.
Овом приликом, Мила Митић је извела део из књиге Владе Арсића “Изгубљени у магли”.
Програм је завршен као што је и почео извођењем песме Не заборави ме, преноси “Власина”.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: