Gimnazijalac iz Vlasotinca Aleksandar Živković najmlađi predavač na šestoj konferenciji “Vikipedije”

Loading

АЛЕКСАНДАР ЖИВКОВИЋ НАЈМЛАЂИ ПРЕДАВАЧ НА ШЕСТОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ВИКИПЕДИЈЕ У БЕОГРАДУ
Шеста конференција уредника Википедије, која због епидемиолошке ситуације није одржана, недавно је окупила уреднике у Београду. Најмлађи предавач на конференцији био је Власотинчанин Александар Живковић, ученик друге године Гимназије “Стеван Јаковљевић” у Власотинцу. Он је том приликом одржао предавање о техничким новинама на Википедији и Универзалном кодексу понашања.
Свој први чланак за Википедију, (енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци помоћу софтвера Медијавики) на српском језику Александар Живковић је написао када му је било 11 година, а данас он има 280 урађених одредница. Сећа се да је Википедију, коју данас углавном сви користе, он почео да чита и користи како би научио нешто више о биљкама. Први његови радови били су о филму и географији.
Ђорђе Стакић из Београда, администратор Википедије од 2004. године, међу првима је приметио таленат младог Власотинчанина за кога каже да је “вики чудо од детета”.
“Рад Александра Живковића на Википедији сам запазио почетком 2017. године, када сам му доделио споменицу за “За значајне доприносе Википедији и добар почетак”, за његов рад и труд. Он је, слободно могу рећи, један од највештијих и најупућенијих админа на српској Википедији, који прати и спроводи многе техничке новине.Толика количина знања, као и зрелост и одмерен приступ у дискусијама далеко надилазе његов узраст и године, да нам није открио своје године мислили бисмо да је у питању бар студент неког техничког факултета, а не ученик основне школе. Аца је вики чудо од детета”, рекао је Ђорђе Стакић.
За пет година, Александар Живковић од најмлађег администратора на Википедији на српском језику, постао је најмлађи предавач на 6. конференцији Википедијанаца из Србије.
“За учешће на конференцији у Београду пријавио сам се у априлу са једном темом, али сам на захтев организатора припремио и другу. У протекле три године уведене су многе техничке новине на Википедији. Поједностављено је убацивање шаблона у оба уређивача, садржај чланака је приступачнији при померању странице, а и менторска табла омогућава новим уредницима боље сналажење и учење. Друго предавање је посвећено Универзалном кодексу понашања (UCoC), а то су у ствари правила која се морају поштовати на једном Викимедијином пројекту”, каже Александар Живковић.
Александра иначе занимају разне области, поред информатике, коју планира да студира, веома га интересује лингвистика, а посебно енглески језик који користи приликом учешћа на међународним пројектима у оквиру гимназије. Никакав проблем му није ни јавни наступ, радо глуми, рецитује на часовима српског језика. Крајем маја је глумио у шаљивој представи на дијалекту, коју су написали и спремили гимназијалци за ученике осмог разреда. Ацина прва љубав је гимнастика којом се бави од првог разреда основе школе, а досад има преко 20 медаља освојених у разним дисциплинама.
Александар Живковић са колегама из Холандије и Немачке ради на изради Википедије за децу, како би Википедија била прилагођена најмлађим корисницима, преноси лист “Власина”.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: