Oboren svetski rekord: 3046 izlagača iz 82 zemlje na Balkanskoj smotri mladih strip autora, večeras otvaranje!

Loading

DANAS, u 20 časova, u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, biće otvorena 24. Balkanska smotra mladih strip autora.

Uz to što je ovo najstariji festival na prostoru Balkana, jer postoji od 1998. godine i ove godine navršava jubilej, 25 godina postojanja, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika  – 3046 izlagača iz 82 zemlje sa šest kontinenata poslalo je radove na festival!

Takođe, ovu priliku naročitom će učiniti još i stripovsko pobratimljenje između Leskovca i Brašova u Rumuniji. Tom prilikom će Protokol o saradnji potpisati predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i direktor Regionalnog muzeja u Brašovu Nikolae Pepene. Leskovac je jedinstven u istočnoj Evropi po tome što se po stripu pobratimio sa već dva balkanska grada, Sofijom, iz Bugarske i Herceg Novim, iz Crne Gore, pa će Brašov, koji je faktički centar stripa u Rumuniji, biti treći grad u regionu s kojim će biti uspostavljena bliža saradnja.

Biće dodeljenje nagrade za doprinos srpskom stripu, za najbolji satirični strip kao i nagrada Prijatlej stripa. Smotru će zajednički otvoriti zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević i ataše za kulturu Belgijske ambasada Bertran Fontjen.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: