Medveđa: Uskoro besplatni prevoz za seosko stanovništvo

Loading

Министарство за бригу о селу, на челу са министром Миланом Кркобабићем, у току ове године је поново позвало локалне самоуправе да се пријаве на Јавном позиву за куповину минибусева за превоз сеоског становништва.

Стручна Комисија у Министарству оцењивала је 50 пристиглих пријава које су испуниле услове, а за ове намене из буџета је и ове године одвојено 120 милиона динара, док је максималан износ по једној пријави је, као и прошле године, био 7 милиона динара.

Спровођењем овог програма у 2021. и 2022. години биће обезбеђен  редован превоз у 35 једниница локалних самоуправа, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима. Уговоре о додели бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва на територији Републике Србије потписали су представници 17 јединица локалних самоуправа, које су према прописаним критеријумима и одлуци комисије биле најбоље рангиране на Јавном конкурсу. Прва на листи одобрених захтева ове године је Медвеђа, следе Пријепоље, Сврљиг, Тутин, Сурдулица, Нова Варош, Сјеница, Блаце, Бојник, итд. Испред општине Медвеђа, Уговор са Министарством за бригу о селу, потписао је заменик председника општине Медвеђа, Раде Перовић.

„Ово је сјајан програм, драго ми је што смо многим локалним самоуправама помогли да омогуће мобилност сеоског становништва у својим срединама. Критеријуми у одлучивању били су превасходно степен развијености јединице локалне самоуправе, удаљеност и број села која ће бити повезана са градским/општинским седиштем, као и припадност подручјима надморске висине преко 500 метара.

Минибусеви купљени овим средствима служиће искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућиће се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности“ – истакао је министар Милан Кркобабић, саопштава Информативна служба општине Медвеђа.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: