TULARSKA BANJA: Postoje dva izvora – pojavili se 2012. godine, ljudi, vreme, događaji

Loading

МЕДВЕЂА, ТУЛАРСКА БАЊА – Када кренете од Медвеђе према Приштини магистралним путем М-9, на неких осамнаест километара налази се село Туларе, у чијем делу се налази Туларска Бања. Иначе ова Бања још увек чека допуну своје туристичке понуде иако обилује минералним изворима и нетакнутом природом. Смештена у малом проширењу долине Туларске реке, ова малена бања све више постаје омиљено место окупљана младих. Од Лесковца је удаљена 63 километара, Медвеђе 18 и Сијаринске бање 15 километара. О лековитом дејству њених термоминералих извора говорили су још и Римљани, јер је на овом простору постојао знаменити град, престоница цара Јустинијана.

На подручју бање тренутно постоје два извора, која су се појавила 2012. године, када су геолози вршили испитивања тог богатог терена. На шест стотина метара дубине, а на две стотине метара и кисела хладна вода. Оба извора налазе се на само два метра размака. Један извор је извор топле воде који се улива у малени базен. Мештани овај извор називају „мали Гејзер“, чија температура воде износи 40 степени. Други извор даје хладну киселу воду у интервалу од 23 минута. Она излази са пулсирајућег Гејзера а користи се за пиће. Купање и точење воде се не наплаћује.

Када је 70-их година Гео сонт из Скопља изводио радове на овом терену, бушотине су изазвале да вода пресахне. Мештани кажу да је то за све њих било тужно јер су тиме изгубили велико природно богатство.
Два нова извора која су се појавила пре пет година, налазе се испред саме куће мештанина овог села Милисава Вукадиновића, који тврди да рај на Земљи заиста постоји.

„Пропутовао сам целу Југославију, радио сам у фабрици амортизера у Приштини и 7 година у Покрајинском извршном већу, за то време имао сам прилике да обиђем многа места али милијег од овог нема прича Милисав Вукадиновић, човек чија се кућа налази поред самих извора.

Када су се извори појавили, Милисав је дозволио да се бања изгради у његовом дворишту и тиме добио сопствени мали рај и бег од градског асфалта. Међутим, лековите воде ове бање нису довољно искоришћене, локално становништво воду користи за самоиницијативно лечење а медицински и туристичко-угоститељски објекти овде не постоје.

Давне 1932. године у овом селу је постојала кисела вода, за коју кажу да је била најбоља вода у Југославији. Флаширала се природно, а на основу извршених испитивања утврђено је да ништа не треба да се додаје, да је вода потпуно исправна и здрава за употребу.

У Туларској Бањи тренутно је доступан и сређен базен за купање у самом центру села, бетонске конструкције са равним дном, запремине 3000 литара, иначе базен је испуњен минералном водом са константним извориштем топлоте 30°Ц, која је постојана током целе године.

У овој бањи свакако нећете наићи на луксузне виле, хотеле и базене, али можда је баш у томе тајна овог тихог места, са за мирисним шумама и свежим ваздухом.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: