UKINUTE POVLASTICE za samohrane majke, drugo dete i uposlenike PU u Leskovcu za boravak dece

Loading

LESKOVAC – Novim opravilnikom ukinute su povlastice za samohrane majke, drugo dete i uposlenike Predškolske ustanove u Leskovcu prilikom plaćanja naknade za boravak deteta u ovoj ustanovi. Pravilnik je donet još prošle godine, ali nakon što su se deca upisala u vrtić tako da se je sa praktičnom primenom počelo tek kod upisa ove godine.

„Stari pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene bio je donet 2014. godine. Po tom pravilniku učešće roditelja i određivanje ekonomske cene određivala je lokalna samouprava, a mi smo našim internim pravilnikom o bližim uslovima za upis dece predvideli mesečni popust za samohrane majke od 20 posto, za drugo dete 10 posto i pola cene za naše uposlenike.Novim pravilnikom ekonomsku cenu i dalje utvrđuje osnivač ali i dodatne povoljnosti za roditelje“- kaže pomoćnica direktora PU „Vukica Mitrović“ Marija Rakić.

Po zakonu za brigu o porodici, vrtić je besplatan za decu sa posebnim potrebama, decu pod starateljstvom, decu u hraniteljskim porodicama. Takođe, i za treće i četvrto dete, po odluci grada Leskovca.

„Dobra stvar sa novim pravilnikom je to što više nema takozvanog ‘čuvanja mesta’ po vrtićima. Roditelji mogu da plaćaju umanjenu cenu kada je dete bolesno, ali im je potrebna potvrda od lekara. Takođe, ako idu rotiljei na odmor i vode dete sa sonom, potrebna je potvrda iz firme da su zaista na godišnjem odmoru“, dodaje Rakićeva.

Učešće roditelja u leskovačkim državnim vrtićima je 4.545 dinara, ukoliko dete dolazi ceo mesec. Puna ekomoska cena je 22.725 dinara. Boravak dece u leskovačkim vrtićima je, posle sedam godina, povećan u septembru prošle godine, a radnici predškolske ustanove kažu da je već u ovom trenutku ona neodrživa zbog inflacije.

Nema više umanjenja za samohrane roditelje i drugo dete

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: