ZATVOR ZA DOKTORE: Jednom dve godine, drugom 18 meseci zatvora i zabranjeno obavljanje lekarske delatnosti

Loading

Zbog nesavesnog lečenja koje je izazvalo smrtni ishod pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Vranju dr Darko Civkarovski osuđen je na dve godine zatvora, dok će iza rešetaka 18 meseci provesti dr Slaviša Kanački, anesteziolog. Obojici lekara nakon izdržane kazne biće zabranjeno obavljanje lekarske delatnosti u trajanju od tri godine.

Apelacioni sud je smanjio prvostepenu kaznu zatvora Civkarovskom koji je osudjen na tri, a Kanački na dve godine zatvora, a preinačene su i kazne u pogledu smanjenja „zabrane obavljanja lekarskog poziva“ koja je prvobitnom presudom iznosila pet, a preinačena je na tri godine, u šta Civkarovskom i Kanačkom neće biti uračunato izdržavanje kazne.

Suđenje dvojici vranjskih lekara trajalo je duže od deset godina, a porodica Mitić, čija je petogodišnja devojčica stradala zbog „nesavesnog postupanja dvojice vranjskih lekara“, sada će zatražiti nadoknadu štete od dvojice sada već bivših pripadnika „belih mantila“ iz Vranja u parničnom postupku za nadoknadu štete.

Javnost u Vranju ovu presudu je prokomentarisala sa ogorčenjem, „jer smrt deteta je ne nadoknadiva“, uz navode „da kada se to sudski utvrdi izricanje ovakve presude amnestira ljude koji su doveli do fatalnog ishoda“.

Uprkos činjenici da su i prethodno bili osuđivani u toku desetogodišnjeg sudskog procesa dr Darko Civkarovski i dr Slaviša Kanački, u ZC u Vranju obavljali su svoje redovne dužnosti na koje su bili raspoređeni.

Izvor: Danas/V. Ristić

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: