UNS: Pokrenut postupak donacije – Odbranimo OK RADIO

Loading

ОК Радио из Врања већ 27 година правовремено и објективно информише грађане југа Србије. Данас је опстанак радија угрожен јер вишеструко осуђивани локални моћник жели да угаси овај медиј тако што ће потпуно нелегално изградити кладионицу поред зграде радија и тиме онемогућити његово функционисање. .
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) покренула је акцију прикупљања донација за опстанак ОК Радија путем сајта Донације.рс.
Водећи електронски медиј на југу Србије се суочио са притисцима и претњама у Врању, заједно са запосленима у интернет кафеу „Но комент“ који послује у оквиру ОК радија и који приходима омогућава одрживост радија.
Од власнице радија је тражено потписивање сагласности за изградњу нелегалне кладионице поред просторија радија, што је она одбила због недостатка дозвола. Претње упућене власници радија су довеле до тога да потражи заштиту од стране надлежних институција. Неколико пута је стопирана изградња овог нелегалног објекта од стране грађевинске инспекције, што није у потпуности зауставило изградњу, а нису заустављене ни претње које су упућиване власници радија и запосленима. Прочитајте овде целу хронологију притисака.
У априлу 2022. године су разбијени излози кафеа „Но комент“, а у јуну је оштећен целокупан инвентар и зазидани су прозори ОК радија. Ово је довело до затварања интернет кафеа „Но комент“, а самим тим је и ускратило редован извор прихода ОК радију и отежало његово свакодневно функционисање. Покушаји да се легалним путем сруши нелегално саграђени објекат се нису зауставили, те је тако заказано рушење за 29. јун, када је фирма одабрана у процесу јавне набавке саопштила да није у могућности да приступи рушењу објекта. До данас ниједна фирма није конкурисала у процесу јавне набавке да сруши овај објекат, што још увек утиче на запослене и рад ОК радија.
У Основном суду у Врању је 16. августа почео главни претрес у случају између ОК радија и окривљеног Дејана Николића Кантара, локалног моћника и власника кладионице за чије потребе је нелегално изграђен објекат поред ОК радија. Чести притисци на слободне медије у Србији отежавају њихов рад и транспарентно информисање јавности.
У циљу одбране ОК радија од претњи и притисака и обезбеђивања његовог неометаног наставка функционисања потребно је да прикупимо 1.000.000 РСД.
Придружите нам се у борби против притисака, претњи и гушења независних медија. Свака ваша донација није само корак ближе опстанку ОК радија, већ одбрана слободе и законитости.
Донацију можете уплатити путем сајта Донације.рс

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: