Dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca: Za obrazovanje grad izdvaja više od 780 miliona dinara

Loading

Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, традиционално, одржао састанак са свим директорима основних и средњих школа, представницима Школске управе и Синдиката просветних радика, представницима Градске управе.

Градоначелник Цветановић је честитао свима почетак нове школске године, посебно ученицима првог разреда, и пожелео много успеха у даљем раду, а онда рекао: „За област образовања Град издваја преко 780 милиона динара, што чини 16% укупног буџета. Буџет за образовање за претходну годину испуњен је са 93%, док су поједине категорије које су намењене издвајањима за просветне раднике испуњене готово 100% – јубиларне награде и трошкови превоза. Од почетка текуће године за трошкове превоза за основно и средње образовање исплаћено је 28,1 милиона динара, за јубиларне награде сума од 28,4 милиона динара, док је за солидарну помоћ исплаћено 5,3 милиона динара. Поносим се тиме што просветни радници, чији рад представља најзначајнију, полазну тачку развоја сваког друштва, данас знају да на локалну самоуправу могу да се ослоне. Добро је познато да локална самоуправа редовно и на време измирује све обавезе, па тако и оне које се тичу функционисања школа, пре 2012. године није био случај. Примера ради, вишегодишњи дуг од 60 милиона динара за основно и средње образовање за испоручену топлотну енергију према ЈКП Топлана у потпуности је измирен 31.12.2020. Ми смо вратили дуг који смо наследили од наших претходника. Искуснији просветни радници се сигурно сећају периода хладних радијатора, мањка креда и основних средстава за рад. Ми се данас трудимо да средства из буџета усмеримо ка инвестиционим активностима, текућим поправкaма и одржавању школских објеката, набавци опреме, али и енергетској санацији, уређивању школских ентеријера, фискултурних сала и дворишта, оспособљавању комплетне школске инфраструктуре. Оно што смо радили на овом пољу од 2013. године представљено је у монографији основних и средњих школа коју су предано припремали чланица Градског већа мр Бранкица Стаменковић и директор Основне школе „Милутин Смиљковић“ у Винарцу Дејан Цакић.“

„Ове године смо за 413 награда младим талентима издвојили 13 милиона динара, на Дан града нас поново очекује награђивање најбољих, којима ћемо од наредне године повећати износ награда, тако да ће они студенти који имају просек 10 добити најмање најмање 100.000 динара. Вуковци средњих школа и ове године су путовали Србијом, поделили смо уговоре за финансирање 19 омладинских пројеката износом од скоро 2 милиона динара.

Као и сваке године, за све ђаке прваке обезбеђена су средства за куповину уџбеника у укупном износу од 6 милиона динара – по 6000 динара за сваког првака, тако да молим све директоре да се побрину да родитељи чија деца данас први пут седају у школске клупе остваре право на надокнаду износа који су издвојили за књиге. Сва деца из породица у стању социјалне потребе до краја средњошколског школовања, као и до сада, од Града ће добити уџбенике – 3 милиона динара издвојено је за текућу годину.“

Након тога, градоначелник је честитао свим васпитно-образовним установама јублеје, а новоизабраним и реизабраним директорима основих и средњих школа такође је честитао и пожелео много успеха у раду.

„Трудимо се да све захтеве наших становника узмемо у обзир приликом планирања буџета и инвестиција тако да смо недавно завршили и изградњу осветљења моста и надвожњака између Манојловца и Велике Биљанице и Доње Слатине управо због безбедности ученика који туда свакодневно пролазе на путу до школе. Овај пројекат је вредан 3,3 милиона динара,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Александар Пејчић, члан Градског већа, говорио је о протеклим дешавањима у вези са Кампом РТС Кроса који је био одржан управо у нашем граду. Он је истакао да је ове недеље уговорена завршна трка РТС кроса која ће 15. октобра окупити спортисте, рекреативце, аматере и професионалце свих узраста. Тај догађај ће заокружити овогодишњи РТС Крос у оквиру којег је Лесковац био домаћин Кампа 2022 за децу из дијаспоре. Предложио је ШУ да се та субота прогласи радном, како би масовност била већа, а позвао и представнике школа свих осталих општина Јабланичког округа да такође узму учешће у великом Кросу који ће почети у 9:30.

„Направићемо организациони одбор који ће бити задужен за ово дешавање, планирано је 26 трка, као и 27. трка за децу са посебним потребама.“

Драгана Цветановић, председник Актива средњих школа и директорка лесковачке Гимназије честитала је свима почетак нове школске године и истакла да су све припреме завршене успешно, да се химна орила у читавој школи и на тај начин означила почетак нове школске године. Председница Актива Цветановић је додала да у наредном периоду предстоји много обавеза и рада, али да све школе имају огромну подршку Града и градоначелника Цветановића у виду инвестиционих одржавања, редовних исплата јубиларних награда и путних трошкова, и навела пример исплате заостале камате према Топлани, као и претходно опремање дезинфекционим средствима, кога ниједном није мањкало.

Дејан Цакић, председник Актива основних школа и директор ОШ Милутин Смиљковић у Винарцу, казао је да је у свим основним школама почела година како треба, да је у школске клупе село 1157 ђака првака и истакао одличну сарадњу директора школа са градоначелником и Локалном самоуправом. Предложио је свим школама да у свој план и програм уврсте РТС Крос као редовно дешавање, као и учешће на лесковачком карневалу које ће бити подједнако важно како за децу тако и за развој и унапређење једне од најважнијих лесковачких манифестација и одржавања традиције града.

Начелница Школске управе Марина Илић казала је да је онлајн настава била прави изазов, али да су се сви прилагодили и да је велики допринос дала и локална самоуправа, али и Министарство просвете које их је опремило потребним средствима за рад. Она је истакла да је настава ове године почела редовно, непосредним радом. Похвалила је Локалну самоуправу што је издвојила средства за одржавање стручних усавршавања у ЦСУ, и додала да је то један од ретких примера у читавој Србији.

О почетку нове школске године говорио је и председник Синдиката просветних радника Александар Николић који је поновио да су путни трошкови и јубиларне награде редовно и правовремено исплаћивани, и изразио захвалност представницима Локалне самоураве на труду који су уложили како би се нашао начин да се свим запосленима у ПУ Вукица Митровић исплатили по 10 хиљада динара. Он је додао да су нашли начин да смање број технолошких вишкова и да су изнели предлог да се смањи број ученика по одељељима како би се побољшао квалитет наставе и још више смањио број технолошких вишкова.

Анђела Костић Минић, директорка Центра за стручно усавршавање у образовању, говорила је о новим програмима и обукама којима се центар може похвалити, као и о новом каталогу стручних обука које су акредитоване. Она је додала да постојеће финансирање усавршавања од стране локалне самоуправе града Лесковца немају сви градови у Србији и захвалила се на могућности. Говорила је и о чињеници да ће њихов центар и град Лесковац бити домаћини Европске недеље истраживача која ће трајати од 26-30. септембра, а да ће се главно дешавање одржати 30. на градском тргу.

Биљана Миљовић је истакла да је привилегија имати локалну самоуправу града за партнера и захвалила се на адаптираном сутурену у ком је данас почела настава, као и на инструментима које сваке године редовно Град поклања Музичкој школи.

Ненад Младеновић из ОШ Десанка Максимовић из Грделице говорио је о улагањима у објекте матичне школе и истурених одељеља: санирање ограде, фасаде, тоалета, учионица, кровова, куповина намештаја, односно стварања одличних услова за образовање и васпитање.

Далибор Јовановић, директор Пољопривредне школе која постоји 118 година, говорио је о пројектима које су заједно са Локалном самоуправом и Министарством просвете остварили. Поменуо је и замену прозора у свим учионицама којим је решен један од већих проблема, као и нову ограду вредну 3,6 милиона и додао да је им је Град одличан партнер.

О новим инвестицијама говорио је и директор ОШ Бора Станковић из Губеревца, Дарко Иванковић, који је поменуо куповину рачунарске опреме за све учионице, ограђивање школе у Губеревцу, као и ограду око школе у Номаници.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: