Власотинце: Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Loading

Република Србија и Република Српска данас, на 104. годишњици пробоја Солунског фронта у Првом светском рату трећи пут за редом обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тим поводом делегације Удружења бораца и представника локалне самоуправе су у центру града, на Споменик палим борица за ослобођење и уједињење 1809 -1918, положили венце и одали дужну почаст палим борцима у балканским и Првом светском рату, у историји познатом као Велики рат.
“Данас изражавамо дубоко поштовање и велику захалност према нашим прецима који су положили своје животе у борбама за слободу. Током историје много смо гинули, али увек за праве вредности, за очување свог идентитета, своје културе, свог језика, својих обичаја како не бисмо нестали са лица земље. Српски народ се увек борио за очување своје територије, свог огњишта, за очување своје слободе. Свакодневно би требало да се подсећамо на наше претке, на наше жртве “, истакла је између осталог Жаклина Стефановић, члан Општинског већа.
На почетак краја Великог рата, који је означен управо пробојем Солунског фронта септембра 1918. године и храбре српске борце, који су се борили са савезницима, против аустроугарске, бугарске и немачке војске, присутне је подсетио Томислав Митић, пуковник у пензији и члан власотиначког СУБНОР-а.
Главнокомандујући је био француски генерал Франше д Епере. Првом армијом командовао је војвода Петар Бојовић, Другом војвода Степа Степановић, а начелник Штаба српске Врховне команде био је војвода Живојин Мишић, уз регента Александра Карађорђевића.
Празник – Дан српског јединства, слободеи националне заставе установљен је 2020. године, када је изабрано да то буде 15. септембар на Дан пробоја Солунског фронта, преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: