Mr Zoran Cvetković: Bajinci, Crna Trava – „Zaboravljena Srbija – poslednje godine crnotravskih sela“

Loading

ЦРНА ТРАВА – Bajinci je selo lepih, rasutih mahala. Iz njih su odlazili crnotravski neimari da grade najvrednija beogradska zdanja. U građevinskim pauzama zidali su po sopstvenim projektima svoje domove.

Опширније – о в д е:

Bainci se nalaze na putu od Crne Trave prema Mlačištu i Mlačiškim Meanama. Selo rasutog tipa. Čine ga mahale, najčešće nastale oko porodičnih imanja. Sredinom XX veka u selu je živelo više od 100 familija i bilo je više od 400 stanovnika. Ovih dana, ne računajući leto i lepše vreme, selo ima šestoro stanovnika. Ljudi iz bajinačkih mahala oduvek su bili okrenuti Mlačiškim Meanama, u kojima su bili škola i prodavnica.

Deo sela, koji sam posetio, nalazi se na zaravni, okruženoj šumom. Prvi utisak je da se Bajinci razlikuju od ostalih crnotravskih sela. Oko cvetne, julske livade nalazi se nekoliko domaćinstava. Na uzvišenju je kuća mog novostečenog prijatelja Bojana Nikolića – Bokoja. S obzirom da je jedan od dvojice stalnih stanovnika Bajinaca, dobar pogled pomaže mu da kuće svojih suseda pričuva do sledećeg proleća.

Stanovnici Bajinaca oduvek su bili vredni. Kao i ostali Crnotravci, bili su zidari, a vrlo često i pravi, priznati neimari. U sezonskim, građevinskim pauzama, gradili su svoje kuće. Na svojim imanjima izgradili su lepe i vredne kuće. Neke od njih dočekale bi i ceo vek, ako se neko od vlasnika vrati u Bajince. Sasvim sebično, voleo bih da je poneka od tih kuća moja.

Bajince sam posetio u julu 2019. godine, putujući crnotravskim putevima – od sela do sela.

Mr Zoran Cvetković, reportaža D. Kocića u “Magazinu” Politike

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: