Vlasotince: Prvi Dečji festival “Zlatne note, stih za Ogija i slike Vlasotinca”

Loading

Последњег дана септембра и првог дана октобра месеца одржан је Дечји фестивал “Златне ноте, Огијев стих и слике Власотинца”. Ову дводневну манифестацију организовало је Удружење “Безбедно дете” под покровитељством Министарства културе и информисања, уз помоћ и подршку Општине Власотинце и Културног центра Власотинце. Током трајања манифестација је окупила основце талентоване за певање, писање и сликање. Сала Културног центра Власотинца била је препуна деце из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Током фестивалих вечери програм је водила Маја Јанковић, глумица Народног позоришта у Лесковцу.
У име организатора присутне је поздравила Јелена Ђокић, организатор Фестивала и председник удружења “Безбедно дете”, која је захвалила свим учесницима у реализацији фестивала, као и бројним гостима, истичући да се нада да ће фестивал, који се ове године организује по први пут у Власотинцу, прерасти у нешто много веће и значајније за Власотинце.
У име локалне самоуправе присутнима се обратио члан Општинског већа задужен за образовање и спорт Александар Јовић, некријући задовољство што у програму учествују и малишани са Косова. Он је овом приликом поздравио све пристине учеснике фестивала.
Прво вече фестивала отворили су малишани из Предшколске установе “Даница Јарамаз” из Косовске Митровице, који су извели “Здравицу добродошлице” и песму “Ој Косово, Косово”. Њихов наступ пропраћен је бурним аплаузом.
Директорка вртића Горица Маринковић се захвалила организаторима на позиву истичући да деца са Косова и Метохије нису често у прилици да гостују и путују Србијом, те је за њих вечерашњи наступ свакако посебан. Она је позвала власотиначкемалишане да дођу у Косовску Митровицу у госте. Она је потом Јелени Ђокић уручила захвалницу у име установе и града из кога долази.
У такмичарском делу Фестивала наступили су најбољи учесници етно фестивала “Анђеоски глас”, који је одржан током јула месеца у оквиру традиционалне манифестације Лето у Власотинцу. Наступили су најбољи учесници из Власотинца, Ниша, Владичиног Хана и Новог Сада. Док је публика у сали гласала за своје фаворите, мини концерт је одржао оркестар Педагошког факултета у Јагодини.
“Овај фестивал је доказ да у Србији мале средине потпут Власотинца бране културу, а то што овде нису дошли медији са националном фреквенцијом још више показује колико је битно да овакве манифестације постоје и да се организујују”, истакао је песник Тоде Николетић, пре проглашења победника.
Прво место су освојиле сестре Јана и Елена Црномарковић из Новог Сада, друго место Даница Ђокић из Ниша, а треће Мила Митић из Власотинца.
Друго фестивалско вече и по шести пут организован “Стих за Огија” припали су најталентованим основцима за писање и сликање. Пре додељивања награда најбољим учесницима литерарног и ликовног конкурса у оквуру традиционалне манифестације Стих заОгија, одржана је едукативна трибина за децу и родитеље о безбедности деце на интернету. Трибину о безбедности деце на интернету и потреби увођења Амбер Алерт система у Србији одржао је Игор Јурић из фондације “Тијана Јурић”.
Након трибине присунте у сали својим стиховима поздравили су песници Душко Домановић и Тоде Николетић. Јелена Ђокић је потом представила први број листа “Благодарница” који су на поклон добили сви присутни. Манифестацији су присуствовали и представници америчке амбасаде.
Најбољи на литерарном конкурсу у млађем узрасту, у писању поезије су: Касија Божовић, ОШ “Октоих”, којој је припало прво место, друго место освојила је Дуња Кошуљандић, ОШ “Сремски фронт” из Шида. Треће место деле Срна Јовић, ОШ “Стефан Немања”, Ниш и Милица Николетић, ОШ “Јован Дучић”, Куљани , Бања Лука.
У категорији од петог до осмог разреда прво место је освојила Искра Ђуришић, ОШ “Јован Јовановић Змај”, Сремска Каменица, друго место заузела је Инга Лаћарац , ОШ “Јован Јовановић Змај”, Сремска Каменица. Треће место деле Милица Бошковић ОШ “Херој Света Младеновић”, Сараорци код Смедерева и Богдан Станковић, ОШ “Српских просветитеља”, Јелашница.
У категорији млађег узраста, у писању прозе најбоља је Срна Јовић, ученица другог разреда ОШ “Стефан Немања” из Ниша. У категорији старијег узраста прво место припало је Теодори Цветковић, ОШ “Милан Ракић” , Медошевац код Ниша, друго место деле ученици Јовна Глиxић и Сергеј Јовић из ОШ “Стефан Немања” , Ниш, а треће место је освојио Млађан Младеновић, ОШ “8. октобар”, Власотинце.
Најбољи на ликовном конкусу, у млађој узрасној категорији су Милица Томић, ОШ “Никола Тесла”, друго место је освојила Дуња Кошуљандић, ОШ “Сремски фронт”, Шид, а треће место припало је Мини Видојковићу, ОШ “Дубрава”, Књажевац. У категорији од петог до осмог разреда за најбољи рад је проглашен рад Филипа Петрења из ОШ “Синиша Јанић”, друго место је припало Тијани Нашлалић, ОШ “Јован Поповић”, а треће место Сари Прокић, ОШ “Карађорђе Петровић”, Крушевица, Власотинце.
Посебно признање, награда ван конкуренције додељена је Александри Митов, ученици власотиначке гимназије за слику “Аурора”.
Учесници и гости првог фестивала “Златне ноте, Стих за Огија, Слике Власотинца” растали су се уз осмех, позитивну енергију и договор да се опет виде наредне године.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: