SPC: Božični post od 28. novembra do 6. januara 2023.

Loading

Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počeo je 28. novembra, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

  • Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Prvobitno je trajao sedam dana.
  • Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i prilikom velikih praznika, poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti riba.
  • U poslednjoj nedelji Božićnog posta se posti strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”. Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela.
  • Trajanje Božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.
  • Zato se kaže da je post zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace, koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja, jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.
  • Za razliku od Uskršnjeg posta čiji početak varira ovaj post uvek počinje na ovaj datum i traje 40 dana, zaključno sa Badnjim danom (6. januara).

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST, KOJI TRAJE DO 6. JANUARA

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: